All
Projects
Products
Events
Competitions

Model House / Pitta Arquitetura

Model House / Pitta Arquitetura

© Gustavo Alkmim © Gustavo Alkmim © Gustavo Alkmim © Gustavo Alkmim + 28

Ressaca, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Pitta Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Global Woods, Marcenaria G.M, Valeeco Soluções Sustentáveis
  • Lead Architects

    Thiago Brunini Pitta, Rodrigo Alves Pereira
  • Unit

    ft2
  • Clients

    BIO Empreendimentos
  • Builder

    WAVE Construtora
More Specs Less Specs
© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

Text description provided by the architects. Located where the Tropic of Capricorn meets Brazil’s emerald coast, nestled between Rio de Janeiro and São Paulo, lies Ubatuba. A lush tropical paradise with one of the country’s most preserved biospheres and some of its most beautiful beaches. This is the privileged setting chosen by Juan Diego Erhart’s BIO Empreendimentos, a sustainable real estate developer, along with local architecture firm PITTA Arquitetura, for the creation of a model sustainable home. Designed to inspire neighboring residents to adopt greener living and homebuilding, this project is also the platform for future constructions.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

Inserting the home in the lot with minimal interference and ensuring contact with the exuberant natural surroundings were central to the placement and design. Bioclimatic strategies were also a priority in these decisions, as the local climate is humid with hot summers and considerable rainfall.  The design process was guided by efficiency and comfort.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

Elevating the house helps to keep ground humidity at bay and improve air circulation, as well as treading lightly on the site. High ceilings and large openings facing the predominant winds facilitated natural ventilation.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim
Ground floor plan
Ground floor plan
© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

The house was designed to be protected from the sun’s rays during the entire day, particularly the intense afternoon sun. The bedrooms in the east wing receive the sun’s morning rays with the low-permanence service areas on the west side getting abundant shading from the neighboring vegetation. The winter months see the tall North-facing windows allowing the suns rays to permeate the main living space, with the concrete wall and flooring absorbing heat during the day, which they later irradiate during the course of the night.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

These large openings open entirely on both sides of the living space creating a sense of being outdoors, bringing the rich natural environment inside whilst being completely protected from the elements.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

The main living space was designed with flexibility in mind catering to large parties for entertaining whilst remaining cozy when in the intimacy of family. The materials chosen blend in with the surroundings with cement floors, wood clad ceilings and slate as the materials chosen for the job.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

On the sustainability front the house is a laboratory for testing and spreading techniques and technologies to the local residents. “The idea is to demystify sustainability as been expensive or difficult, and show people that it is possible by sharing with them all the information necessary to convince them and giving them the tools to be able to adopt it in their home or project.”

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

Minimizing the need for energy through natural lighting and climate control as well as the adoption of highly efficient lighting and electrical equipment was the first step adopted. 

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

On top of that a solar panel array produces enough energy to cover 100% of the home’s needs.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

Abundant rainfall helped the adoption of a harvesting system that covers toilets, laundry machine, gardening and the garage reducing the home’s needs by over 50%, with additional savings coming from the adoption of efficient water fixtures.

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

The two bedroom-home spans 1.100 square feet with an unconstructed separate 320 square foot module comprising an additional bed and bathroom. “We were living in a much larger house and were looking for a more intimate and practical experience,” explains Juan. “The idea was to have a home that could grow with the occupants needs whilst maintaining a holistic design, giving financial flexibility as well as the possibility for customization.”

© Gustavo Alkmim
© Gustavo Alkmim

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Model House / Pitta Arquitetura" [Casa Modelo / Pitta Arquitetura] 26 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921616/model-house-pitta-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.