All
Projects
Products
Events
Competitions

Refunctionalization of the Marconetti Ex-Mill / Subsecretaría de Obras de Arquitectura, Gobierno de Santa Fe

Refunctionalization of the Marconetti Ex-Mill / Subsecretaría de Obras de Arquitectura, Gobierno de Santa Fe
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
  • Design Team

    Marcelo Pascualón, Lucas Condal, Martín González, Luciana Hurí Viñuela, Andrés Francesconi, Daniel Imhoff, Javier Barducco, Javier Espindola, Germán Müller, Felicita Cersofio, Julieta Zampedri, Federico Cairoli, Andrés Grau, Carlos Di Napoli, Erica Leyón
  • Engineering

    Gustavo Perini
  • Acoustics Asesor

    Estudio Basso
  • Restauration Asesor

    Luciano Hernandez
  • Collaborators

    Agustin Balma, Eugenia Petitte, Ezequiel Paira
More Specs Less Specs
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. The building is located in the port area of the city of Santa Fe, an area which, due to the lack of a port railroad infrastructure, has become the sector of the greatest growth and development in the city. The construction of the building dates back to the years 1920 and 1921 and represents a clear example of the industrial architecture of the time.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The starting point for the project is to conceive the old mill as a container on which to operate in a balanced manner, valuing the original building that houses the new programmatic uses intended for the academic activities of the schools that make up the Municipal High School.

The contemporary intervention starts from a detailed analysis of the original plans of the building and an exhaustive study of the state of conservation of the building. In this way, the recovery of the original structure is proposed, demolishing the additions of earlier interventions, as to release the original volume of the building.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Thus, depending on the different degrees of conservation detected, the new interventions reflect the parts already lost without trying to imitate them. On the east facade of the building, the profile of an old additional warehouse that had previously been demolished is preserved, as a footprint and as a sign of the building processes and pre-existing structures of the building.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Adopting the imprint that defines the structural design of the building, the intervention proposes a succession of flexible spaces that overlap and advance over the space of the central nave, according to the surface requirement of each area, generating volumes with double and triple heights that enhance the existing spatiality.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Three clearly distinguishable sectors were identified within the building: the central nave, an intermediate sector previously intervened with, and a third sector defined by the grain storage silos. Respecting this pattern, the spaces assigned for the classrooms are located in the height of the nave, housing one school per level (the school of aesthetics for children, music, visual arts and dance). The cores of vertical circulations, stairs, toilets and halls that act as courtyards in height that dominate the coastal landscape are located in the intermediate space. The functional modules of the different schools are located in the sector of the silos in correspondence with the existing levels.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The material intervention on the building focuses on the recovery of the walls of the enclosure, the restoration of the external enclosures and the original metallic structure, leaving the bricks visible, both on the outside and the inside.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

In the silos of the south end, the outer walls are strategically perforated, by means of screens of masonry, to generate openings for illumination, ventilation, and visuals of the different classrooms, maintaining the texture of the exterior and the purity of the cylindrical volumes that make up the original silos.

The refunctionalization of the Marconetti Ex-Mill is considered a critical restoration that takes over the initiative and responsibility of an intervention aimed at increasing the value of this patrimonial work.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Dique II Puerto de la ciudad de Santa Fe, Santa Fe, Argentina

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Refunctionalization of the Marconetti Ex-Mill / Subsecretaría de Obras de Arquitectura, Gobierno de Santa Fe" [Refuncionalización ex molino Marconetti / Subsecretaría de Obras de Arquitectura - Gobierno de la ciudad de Santa Fe] 19 Jul 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/921378/refunctionalization-of-the-marconetti-ex-mill-subsecretaria-de-obras-de-arquitectura-gobierno-de-santa-fe/> ISSN 0719-8884
© Federico Cairoli

Marconetti 旧磨坊厂翻新 / 圣达菲政府建筑工程副秘书处

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.