All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Winery
  4. Austria
  5. goebl architecture
  6. 2017
  7. Wine Cellar Dockner / goebl architecture

Wine Cellar Dockner / goebl architecture

  • 06:00 - 19 July, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Wine Cellar Dockner / goebl architecture
Wine Cellar Dockner / goebl architecture, © Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

© Bruno Klomfar © Bruno Klomfar © Bruno Klomfar © Bruno Klomfar + 22

  • Architects

  • Location

    Ortsstraße 30, 3508 Höbenbach, Austria
  • Category

  • Lead Architects

    Lukas Göbl, Fritz Göbl
  • Design Team

    Miljan Stojkovic, Andrés España, Oliver Ulrich
  • Area

    3500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Clients

    Weingut Familie Dockner
  • Engineering

    Harrer&Harrer
  • Landscape

    goebl architecture
  • More Specs Less Specs
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

Text description provided by the architects. The Dockner Wine Cellar is a modern utility building optimizing business to ensure sustainability and resource conservation. A structure with a rectangular footprint has been placed on the elongated property, which stretches from east to west. The basement of the new utility building is built partially into the steep sloping hill.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
Ground floor
Ground floor
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

The building is divided into three height levels. To the west is a raised deck with a view of Göttweig Abbey. This shelters a forecourt with a sunken loading ramp to the lower level. The wine cellar rises up adjacent to the deck and is covered by a gently inclined tent roof. A flat arched roof spans the eastern section of the vehicle fleet. On the lower story, the spatial sequence begins with a covered forecourt and moves on to a pallet warehouse for ca. 1,300 pallets, to the bottling line, and into the hill for the tank storage area. All walls are of visible concrete.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

Upstairs, gold-coated panels are used for interior insulation and Brucha panels downstairs. Outside, a curving wall with the “Winzerhof Dockner” lettering leads the way inside. Visitors are greeted by a room filled with wooden wine barrels and steel containers, pierced at the center by a rectangular atrium. Lighting rails illuminate the barrels.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wine Cellar Dockner / goebl architecture" 19 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921375/wine-cellar-dockner-goebl-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.