All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Lithuania
  5. DO ARCHITECTS
  6. Ogmios City Public Space / DO ARCHITECTS

Ogmios City Public Space / DO ARCHITECTS

  • 10:00 - 16 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Ogmios City Public Space / DO ARCHITECTS
Ogmios City Public Space / DO ARCHITECTS, © Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

© Norbert Tukaj © Norbert Tukaj © Norbert Tukaj © Norbert Tukaj + 12

  • Architects

  • Location

    Vilnius, Lithuania
  • Category

  • Architects in Charge

    Andrė Baldišiūtė, Algimantas Neniškis, Gilma Teodora Gylytė
  • Design Team

    Ignas Uogintas,Vaiva Šimoliūnaitė, Gediminas Aismontas, Justina Jauniškytė, Milda Grabauskaitė, Domantas Baltrūnas, Eglė Gelažauskaitė, Džiugas Karalius, Ieva Marija Malinauskaitė, Karolina Čiplytė, Marija Jagnieškutė, Kristina Šimkūnaitė, Gabija Strockytė
  • Author of sculpture

    Dalia Stasevičienė
  • Area

    12000.0 m2
  • Photographs

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Text description provided by the architects. Ogmios City is an example of transformation from under-utilised outlet centre to a fully-fledged and fully integrated city quarter. After applying subtle changes, this former soviet army base was transformed into a true urban quality and changed the way that area is perceived and utilized for a wide range of activities. DO ARCHITECTS began their design process in 2007 and visible result is the outcome of 10 years long studies of Vilnius and its Old Town, various architectural urban experiments, millions of sketches and models, and most importantly, collective development and growth together with the client building long lasting relationships and a clear vision.

Ogmios City — пример трансформации из недозагруженного аутлет-центра в полноценный интегрированный городской квартал. После внесения незначительных изменений бывшая советская военная база превратилась в качественное городское пространство, а также поменялось то, как этот район воспринимается и используется для широкого спектра видов деятельности. DO ARCHITECTS начали процесс проектирования в 2007 году, и видимый результат - это продукт десятилетнего исследования Вильнюса и его Старого города, различных архитектурных и городских экспериментов, миллионов эскизов и моделей и, что наиболее важно, коллективного развития вместе с клиентом, позволившего выстроить долгосрочные отношения и четкое видение.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Human being and green environment became the priority of this project. Narrow streets and other elements are designed to ensure that a pedestrian-friendly environment is prioritised, that driving in the area becomes less desirable, and that public spaces are both pleasant and functional. Numerous direct entrances made territory more convenient and accessible. Each successive alteration has sought to reuse and integrate the original structure below rather than to erase it, respecting the history of the area and revealing the process of its evolution.

Приоритетом этого проекта стали человек и зеленая среда. Узкие улицы и многие другие элементы спроектированы таким образом, чтобы обеспечить удобство для пешеходов — вождение в этом районе становится менее желательным. Также одним из приоритетов было сделать общественные пространства приятными и функциональными. Территория стала более удобной и доступной благодаря многочисленным входам. При каждом последующем изменении команда стремилась использовать и интегрировать первоначальную структуру, представленную ниже, относясь с уважением к истории района и раскрывая процесс его эволюции.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Urban design process started with a definition and design of four driveways, connecting main streets and territory, which defined blocks and spaces between buildings. At the intersection, clearly defined territory‘s centre emerged, where the first building was transformed and housed several restaurants with a new public square. It did not take long to attract people to the square, people became interested into being at the centre and observing surroundings. In order for public space to function, DO ARCHITECTS realized, people need to have human scale elements that they can appropriate. Restaurants have private entrances, the neighbouring square contains well preserved trees providing shadow, children playground and a long bench. 

Процесс планирования начался с обозначения и проектирования четырех соединяющих территорию с главными улицами проездов, которые определили формирование кварталов и пространства между зданиями. На их пересечении выделился четкий центр площадки, где было преобразовано первое здание, в котором разместилось несколько ресторанов, и новая общественная площадь. Привлечь людей на площадь не заняло много времени – люди сами захотели попасть в центр и исследовать окружающую среду. DO ARCHITECTS поняли: чтобы общественное пространство функционировало, в нем должны присутствовать элементы человеческого масштаба, которыми люди могут распоряжаться по собственному желанию. У ресторанов здесь отдельные входы, а на прилегающей площади есть детская площадка, длинная скамья и бережно сохраненные деревья, дающие тень.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

Then the biggest shopping centre in the area, Outlet Park was redesigned. Having dynamic and vivid streetscape as a priority, DO ARCHITECTS divided the facade into smaller segments that became individual functions. In order to improve the quality of surrounding public space the exterior of Outlet Park contains huge open windows and direct street entrances. Instead of being a solid large box, building radiates a feeling of the old town market.

Затем был перепроектирован самый большой торговый центр района – Outlet Park. Сделав приоритетом динамичный и яркий городской пейзаж, DO ARCHITECTS разделили фасад на более мелкие сегменты с отдельными функциями. Чтобы улучшить качество окружающего общественного пространства, экстерьер Outlet Park спроектировали из огромных открытых окон и прямых входов с улицы. Это не просто большая коробка, здание несет в себе атмосферу рынка старого города.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

While designing a parking, architects decided to use tiles in two different colours and greenery, so parking became like a playful drawing. In order to have a direct connection form parking to the Outlet Park, passage was made through the existing building. This two stories building used to have a tall plinth which made it detached from the street. DO ARCHITECTS turned the basement into the ground floor by excavating surrounding soil, therefore integrating the building into its surroundings and creating a cosy public space with an interactive sculpture “Family Fountain“, by Dalia Stasevičienė, at the centre of this place. Ogmios City is a work in progress - it will continue to grow and evolve organically while applying same values and goals. 

При проектировании парковки архитекторы решили использовать зелень и плитку двух разных цветов – так парковка превратилась в игривый рисунок. Для того, чтобы напрямую связать парковку и Outlet Park, команда сделал проход через существующее двухэтажное здание. У него был высокий цоколь, который отделял его от улицы. Углубившись в землю, DO ARCHITECTS превратили подвал в цокольный этаж, таким образом интегрировав здание в окружающую среду и создав уютное общественное пространство с интерактивной скульптурой Дали Стасевичичене «Семейный фонтан» в центре. Ogmios City постоянно совершенствуется – он будет продолжать органично расти и развиваться с опорой на те же ценности.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ogmios City Public Space / DO ARCHITECTS" 16 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921226/ogmios-city-public-space-do-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.