All
Projects
Products
Events
Competitions

Swan Lake Bridge House and Viewing Tower / TAO - Trace Architecture Office

Swan Lake Bridge House and Viewing Tower / TAO - Trace Architecture Office

overall view. Image © Hao Chen nearby view. Image © Hao Chen bridge house facade. Image © Hao Chen bridge house lobby. Image © Yilong Zhao + 49

Weihai, China
  • Architects Authors of this architecture project TAO - Trace Architecture Office
  • Area Area of this architecture project
    278.2 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Architect in Charge

    Li Hua
  • Design Team

    Li Hua, Zheng Lei, Qiubing Liu, Kun Ma
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Zhigang Ma
  • General Contractor

    Weihai Construction Group Co.,Ltd
  • MEP Engineer

    Jianjun Lv
  • Client

    Rongcheng Good Luck Corner Tourism Resort Construction Bureau
More Specs Less Specs
nearby view. Image © Hao Chen
nearby view. Image © Hao Chen

Text description provided by the architects. Located in Rongcheng, Shandong province, Swan Lake Park is a natural wetland near the Yellow Sea, flat and vast, with reed spreading wildly and water streams meandering. Every October, groups of swans migrate south to this site from Siberia. This magnificent scene, as well as the beautiful landscape of the wetland, attracts large groups of tourists. The local government wishes to build a public facility that provides tourists with services such as viewing and catering.

overall view. Image © Hao Chen
overall view. Image © Hao Chen

The service building sited on the north-east corner of the park, with dense pine forest to its back, faces the wetland landscape. The contextual image of the architecture is understood as “a bridge” and “a tower”: the horizontal Bridge House is 71 meters long, like a bridge spanning over the soft soil and water, leaving the continuity of landscape uninterrupted. It also acts like a ruler that extends itself from the wetland to hover over the water pond, through its straightness delineating the sectional change of the landscape below. The vertical Viewing Tower is 15.6 meters tall, like a lighthouse near the water, providing tourists with a high point to overlook the wetland and Mont. Mashan. The two volumes, horizontal and vertical, correspond to the site in three dimensions of space.

bridge house facade. Image © Hao Chen
bridge house facade. Image © Hao Chen
sketch
sketch
bridge house. Image © Hao Chen
bridge house. Image © Hao Chen

In the early design phase, the program of Bridge House was a café and bathroom facilities. The environment conditions and user requests led to its self-revelation gesture to the wetland and pine forest. Thus a third program which connects the previous two emerged – sightseeing.

bridge house facade. Image © Hao Chen
bridge house facade. Image © Hao Chen

There are three layers in the longitudinal direction – café and bathrooms are in the center, with circulation on both sides. The two sides are semi-open corridors with different atmosphere – the east corridor near the pine forest is introverted and quiet, while the west corridor facing the wetland is extraverted and open.

bridge house lobby. Image © Yilong Zhao
bridge house lobby. Image © Yilong Zhao
bridge house lobby. Image © Yilong Zhao
bridge house lobby. Image © Yilong Zhao

The two paths sometimes converge, forming entrances, linkage, or inner courtyard; they then diverge into stairs, leading up to the roof platform that overlooks Mont. Mashan, or down to the lower deck with proximity to the water. This provides people with varying experience while traversing the building.

courtyard. Image © Hao Chen
courtyard. Image © Hao Chen
rooftop platform. Image © Hao Chen
rooftop platform. Image © Hao Chen

In order to achieve large span, wood cast in-situ concrete was used for the structure, which is also the majority of the finish material of the building. Between the two horizontal floor slabs, there are multiple concrete shear walls that reinforce structure and at the same time partition the building into spaces with different personalities.

cafe. Image © Hao Chen
cafe. Image © Hao Chen
exterior corridor outside cafe. Image © Tianzhou Yang
exterior corridor outside cafe. Image © Tianzhou Yang

Staggered pine wood form provides fine texture to the concrete, adding some warmth to the architecture while responding to the natural feature of the pine forest at site.

lake underneath bridge house. Image © Hao Chen
lake underneath bridge house. Image © Hao Chen
bridge house facade. Image © Hao Chen
bridge house facade. Image © Hao Chen

The Viewing Tower is purely programmed for viewing. Thus the design focus is to narrate the experience of it. Viewed from outside, the tower is well enclosed with wood shingles that will weather into grey color with time, adding more peacefulness to the building.

tower. Image © Tianzhou Yang
tower. Image © Tianzhou Yang
tower stairs. Image © Hao Chen
tower stairs. Image © Hao Chen

The light source inside the wood tower is from the skylight in the center of its roof, washing the interior of the wood tower into gradient light conditions. Entering the wood tower into a dark space, one takes wooden steps that spire up, passing through a few openings that provide fragmented view frames. It gets brighter while ascending. Arriving at the observation platform at the end of the spiral staircase, one’s view is fully opened, to the extent of the entire Swan Lake.

tower interior. Image © Hao Chen
tower interior. Image © Hao Chen

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rongcheng, Shandong, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Swan Lake Bridge House and Viewing Tower / TAO - Trace Architecture Office" 18 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921211/swan-lake-bridge-house-and-viewing-tower-tao-trace-architecture-office/> ISSN 0719-8884
bridge house. Image © Hao Chen

天鹅湖湿地公园景观廊及观鸟塔 / 迹·建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.