All
Projects
Products
Events
Competitions

Renovation of Jing’an Business Building / ArchUnits

Renovation of Jing’an Business Building / ArchUnits

exterior. Image © Shengliang Su exterior. Image © Shengliang Su interior. Image © Shengliang Su interior. Image © Shengliang Su + 19

Renovation  · 
Jing'an, China
  • Architects: ArchUnits
  • Area Area of this architecture project Area: 2800.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Shengliang Su
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dulux, Opple, YunJiu
  • Structure & MEP

    Shanghai AJ Architect & Engineer Ltd.
  • Lighting

    Chenlu Zhang
  • Client

    Hao Capital
More Specs Less Specs
exterior. Image © Shengliang Su
exterior. Image © Shengliang Su

Text description provided by the architects. Shanghai-based young architectural office ArchUnits has recently completed the exterior and interior renovation of an office building near Shanghai Jing'an Temple. The original building, built in the 1990 and packed with crowded small office rooms, has been transformed into a new type of office community of openness, communication and sharing - MORE Huashan.

exterior. Image © Shengliang Su
exterior. Image © Shengliang Su

The building is located in the former concession area of Shanghai. It is not a historical building itself, but it is surrounded by a wild profusion of camphor trees and traditional lane houses. Due to strict renovation restrictions near the historical area, the original height, building outline and main structure is kept untouched strategically. A large tall concrete wall facing Huashan Road is the highest point of the original building, and was regarded as the symbol of this building. The tall wall is retained, and it becomes the starting point of the design.

original building. Image © Shengliang Su
original building. Image © Shengliang Su

Starting from the tall wall, ArchUnits has re-formed the morphological relationship of the facade with some curved surface in key locations, so as to mitigate the original rigid building boundary, and soften the visual perception of the whole building. This makes the building have a softer presence in the surrounding historical district.

exterior. Image © Shengliang Su
exterior. Image © Shengliang Su

The layer of transparency of the facade is further enriched: the tall wall is solid. The vertical lamella acts as west sunshades to provide a more even light environment for the office area. A curved transparent “gap” is created between the wall and the lamella, corresponding to the interior atrium, which brings the sunlight and tree shadows indoors. The permeability of facade make the building less volumetric, thereby alleviating the pressure on its neighbour lane houses.

exterior. Image © Shengliang Su
exterior. Image © Shengliang Su

For interior renovation, ArchUnits mainly did subtractions. The restrained use of materials and the concise atrium enclosure accentuate the spatial quality of the four-storey atrium. This atrium space is also a reflection of external facade, creating an intimate internal and external correlation. It is the small but veritable centre of the space, where people, sunlight, air, and communication closely interact with each other.

interior. Image © Shengliang Su
interior. Image © Shengliang Su
interior. Image © Shengliang Su
interior. Image © Shengliang Su

As a spatial centre, a focal point is needed for the atrium. The staircase is offered to play such a role as a unique spatial installation. The new dancing staircase hovers from floor to floor, creating an exclusive atrium image, attracting more people to use the atrium, and increasing the density of communication.

interior. Image © Shengliang Su
interior. Image © Shengliang Su
interior. Image © Shengliang Su
interior. Image © Shengliang Su

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Huashan Road, Jing'an District, Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation of Jing’an Business Building / ArchUnits" 12 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920601/renovation-of-jingan-business-building-archunits/> ISSN 0719-8884
exterior. Image © Shengliang Su

静安商楼建筑更新 / 一栋设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.