All
Projects
Products
Events
Competitions

Monceau Apartment / JCPCDR Architecture

Monceau Apartment / JCPCDR Architecture

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © David Foessel + 17

  • Architects: JCPCDR Architecture
  • Area Area of this architecture project Area: 70.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: David Foessel
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Chaos Group, Robert McNeel & Associates, Tres, dmlights
  • Design Team: Serena FIani, Pierre-Henri Petillault
  • Clients: Damien Fietta
  • Collaborators: SCJ RENOVATION
  • Text By: Serena Fiani
  • Spanish Translation By: Pier Stockholm
More Specs Less Specs
© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. Dating back from the 1930s, this beautiful Parisian building near the Parc Monceau features large canopies and brick details, contouring charming artists workshops. This challenging apartment deserved a new project, to reclaim its many assets and imagine a functional living space: in fact, the floor surface was rather small compared to the generous volume. The new design focuses on light and geometry, complementing beautiful original features with sharp, contemporary lines.

© David Foessel
© David Foessel

The large canopy had been cut in two by a much-needed mezzanine, inconveniently obstructing even more needed daylight. It’s a new version, cut in an angle, allows daylight to flow in, preserves necessary floor surface to the bathroom, and brings an unexpected angle from every point of view. The canopy’s shape is repeated, acts as a common thread, from outdoor window to indoor partition.

© David Foessel
© David Foessel
Plans
Plans
Axonometry
Axonometry

This graphic pattern is supplemented by curtains for a play on light and intimacy, allowing multiple combinations. The bathroom was reworked in charcoal-grey and white marble, to fit a shower and a bath, and separated toilets, in an intricate geometric design. Downstairs, the beautiful brick fireplace finds an echo in a grid of fresh colored shelves, from floor to ceiling, elongating one of the shorter walls in the apartment.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

This living-room is complemented by a black marble kitchen and its bespoke table. Materials and colors were chosen to enhance the new features of the apartment. Light flows through the glass and bounces on the white walls, contrasting with the welcoming wooden floor, warm blue curtains, and the sharp marble in the kitchen and bathroom. The pop blue shelves, the pink velvet kitchen chairs, and copper bedroom details act as surprising and fun splashes of color.

© David Foessel
© David Foessel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Parc Monceau, 35 Boulevard de Courcelles, 75008 Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Monceau Apartment / JCPCDR Architecture" 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920269/monceau-apartment-jcpcdr-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.