All
Projects
Products
Events
Competitions

RV3 House / Aguirre Arquitetura

RV3 House / Aguirre Arquitetura

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 24

Uberlândia, Brazil
  • Architects: Aguirre Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area: 8718.77 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Leonardo Finotti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bontempo, Carbono Design, Casa Decor, Casual Exteriores, Controle Ar-condicionados, Dag Brasil Home Theater, Decameron, Dpot, Gaggenau, Lumini, Marmomax, Micasa, Móveis Resende, Zaka Alumínios
  • Interior Design: Aguirre Arquitetura
  • Lighting: Alexandre Aguirre e Fernando Aurélio Barros
  • Landscaping: Carlos Caetano
  • Other Contributors: Teto Construtora
More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The residence was designed for a young couple with 3 children with comfortable space to receive friends and also for the children to have fun. We seek inspiration in Brazilian Architecture with a contemporaneous look.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The greatest difficulty of the project was related to the building sit itself, in a triangular format, considering that we had to arrange the implementation of the house in the shape of an "L" for better use and better insolation. With this format, and the integration of the environments as a key point, we reserved an arm of the house for a large hall with integrated social spaces. On the other arm we settled the rooms with an intimate garden, and the master suite that opens both to the social and to the intimate gardens, bringing better thermal comfort and creating a microclimate quite pleasant to the couple.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Floor Plan
Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The entire house opens to the outside, which provides a cross-ventilation flow in the environments, and the big mass of vegetation collaborates for a great thermal comfort with fresh and airy environments, besides receiving plenty of natural light and allowing views to the garden from any point. The main hall contemplates a living/dining area, and a kitchen fully integrated to the lounge. The solution was a large gourmet countertop, but to give more functionality, it was designed a second countertop with a sink, embedded inside a closet, which gives the possibility of being "hidden" when the couple receives guests.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The concept of the house was the “urban jungle”, allowing an environment quite pleasant with dense vegetation and integration of all social spaces, and with the opening of a wide door which provides access to the outside, making the whole house a grand gallery. The social garden of the house was implanted in the front of the building sit, in a higher ground then the main access, with a great view to an area of environmental protection and a beautiful sunset. The solution to maintain the privacy without losing the exuberant view was project a garden with large volumes of plants that make a visual block to who is on the street, without obstructing the sightseeing of who is in the garden.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The house was implanted to emphasize the beautiful view, although it’s oriented to the west, which has considerable incidence of sun. To get around this situation, the front panel is made by 4 big pivoting doors, that when closed, the façade becomes solid and opaque to the sunlight, and when opened, it gives sight to the wonderful sunset – one of the project´s highlights.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The interior was designed in a minimalist way, using noble materials with raw aspects in order to maintain the architecture clean and timeless. Great translucent plans with window frames which can be fully opened, allowed the garden to enter the house, being one of the main elements to create cozy and refined spaces. The lighting of the project consists in creating interesting scenarios and providing comfortable environments.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "RV3 House / Aguirre Arquitetura" [Casa RV3 / Aguirre Arquitetura] 03 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919996/rv3-house-aguirre-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.