All
Projects
Products
Events
Competitions

Garden Hotpot Restaurant / MUDA-Architects

Garden Hotpot Restaurant / MUDA-Architects

birdview. Image © Arch-Exist birdview. Image © Arch-Exist looking from the lotus pond. Image © Arch-Exist dining area. Image © Arch-Exist + 19

Restaurant  · 
Chengdu, China
  • Architects Authors of this architecture project MUDA-Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Photographer Created with Sketch.
  • Chief Architect

    Yun Lu
  • Design Team

    Yun Lu, Jiandan Xu, Qiming Sun, Xue Chen, Yixiu He, Xiaoqiao Liu, Dian Rong, Shangyun Zhou
  • Construction supervision unit

    Chufeng Architectural Decoration Design Co., Ltd
  • Construction supervision team

    Xianyong Wu, Fei Jiang, Wenjie Tang, Songlin Li
  • Construction Team

    Hao Chen, Chuangui Zhou, etc.
More Specs Less Specs
birdview. Image © Arch-Exist
birdview. Image © Arch-Exist

Text description provided by the architects. Chengdu's leisurely and warm temperament makes it a tourism magnet in Southwest China. And hotpot, as part of the local cultural characteristics, has become synonymous with Chengdu, which is not only a food culture, but also a leisure lifestyle. At the end of 2018, MUDA-Architects received a renovation design commission in Sansheng Township, Chengdu. Sansheng Township is located in Chengdu suburb, known as "Chengdu green lung", with unique natural conditions and ecological resources. MUDA takes this opportunity to integrate hotpot culture with natural ecological environment, creating a restaurant that respects the original ecology and in line with modern consumption style.

birdview. Image © Arch-Exist
birdview. Image © Arch-Exist

Garden Hotpot Restaurant is in the hinterland of Sansheng Township, surrounding a lotus pond, hidden in a eucalyptus forest. On the premise of paying the greatest respect to the natural environment, MUDA decides to eliminate the architectural scale, leaving out walls, only using pillars and boards to lightly hide the building in the woods, letting the building gently integrate with the site and delineating the shape of lake in a light and peaceful way.

master plan
master plan

The construction forms along the lake, looking like the steams and smokes from the boiling pots curling between the pillars and trees. Thin columns are evenly distributed on both sides, and the free curve of the roof forms several transparent viewing frames, so that different views can be appreciated during the whole process of walking. The bottom platform is consistent with the curve of the roof, and the same method is used in the design to echo each other, demonstrating the consistency and integrity of the whole space.

looking from the woods. Image © Arch-Exist
looking from the woods. Image © Arch-Exist

In total, the building has a circumference of 290 meters, with the height of 3 meters, and the width varies with the natural environment. The platform is made of anti-corrosive wood, and the roof is made of galvanized steel sheet, coated with white fluorocarbon paint, which complements the surrounding lush environment. A series of steel columns with a diameter of 88 mm is used as the supporting structure, and it blends into the straight trunks of eucalyptus trees and disappears into nature. The curved wooden railing by the lakeside is built for customers to enjoy the views, and blur the boundary of the lake, which brings people closer to nature.

dining area. Image © Arch-Exist
dining area. Image © Arch-Exist
dining area. Image © Arch-Exist
dining area. Image © Arch-Exist

The natural environment of the site is beautiful but complex. Tens of eucalyptus trees must be preserved, and the terrain is tortuous with a maximum drop of nearly 2 meters. In order to respect the natural environment and minimize human intervention in this natural site, MUDA conducted manual mapping and recorded of the site in person, and the building was designed according to the location of eucalyptus trees and lake. Moreover, the free curve of the roof is designed according to the site characteristics and function.

looking from the lotus pond. Image © Arch-Exist
looking from the lotus pond. Image © Arch-Exist

At the same time, it is also an experiment for MUDA in small scale and low cost architecture. The construction team, local migrant workers, have no professional knowledge and tools. In order to ensure the quality, architects simplified complex structural nodes and made strategic adjustments in a way that workers could understand. The whole building applied steel structure welding technology, which greatly shortens the construction period and reduces the cost.

looking from the lotus pond. Image Courtesy of MUDA-Architects
looking from the lotus pond. Image Courtesy of MUDA-Architects
looking from the lotus pond. Image Courtesy of MUDA-Architects
looking from the lotus pond. Image Courtesy of MUDA-Architects

The first phase completed in April is open to the public, which is highly integrated with the nature. The building is light and transparent. Users sit around the lake, and the landscape spray permeates the whole space, starting a romantic and wonderful ecological hotpot tour.

looking from the lotus pond. Image © Arch-Exist
looking from the lotus pond. Image © Arch-Exist

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Chengdu, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Garden Hotpot Restaurant / MUDA-Architects" 01 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919946/garden-hotpot-restaurant-muda-architects/> ISSN 0719-8884
birdview. Image © Arch-Exist

云镜·花园火锅餐厅 / 慕达建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.