All
Projects
Products
Events
Competitions

Chuburná House / Cabrera Arqs

Chuburná House / Cabrera Arqs

© Tamara Uribe © Tamara Uribe © Tamara Uribe © Tamara Uribe + 29

Houses  · 
Chuburná, Mexico
  • Architects Authors of this architecture project Cabrera Arqs
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Interceramic, Magg, Millet, Mosaicos Tranqui
  • Lead Architect

    Enrique Cabrera Peniche
  • Construction

    Jorge Vazquez
More Specs Less Specs
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Text description provided by the architects. A simple volumetric concrete located in a secluded and quiet beach on the Yucatan coast. This house, located in an area of ​​low density is planted next to other buildings and within a predominant dune area on the turquoise beaches of the west coast of the port of Chuburna, as a large box of polished concrete that thanks to its cold volume, Sober and with a very strong tectonic presence, it becomes an architectural reference in the profile of the coast.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Thanks to the luminosity of its windows, light penetrates the house in a subtle and controlled manner, allowing the ground floor areas to have a unique atmosphere and invite relaxation, reading and meditation. In the upper part the window that is spoken in the room area becomes an instrument of visual communication with the outside to be able to contemplate the immensity of the sea.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

The interior has a fairly simple decoration, the taste for Yucatecan crafts, the colors and textures and the architecture of the house make it an ideal architectural space to relax and disconnect from the world. Thinking that the most important thing is space and light, we have opted for neutral gray colors of polished concrete, both in floors and walls and the white color as a light screen on the soffits of the house. This makes a very integral contrast with the wood that appears everywhere, in details, furniture and doors.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

The living room, the dining room, the kitchen and the terrace are a single space that has a small double height that integrates spatially the ground floor as the top floor and serves as a space and filter distributor to put overhead light of some grooves in the ceiling superior of the atrium.

Next to it, and without any separation, is the dining area. An area that I found especially attractive despite its simplicity thanks to the glass that surrounds the space and allows you to see the beach and the sea in the background while you are eating.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

In front, and without any separation, is the pool. This area is the public heart of the house especially attractive because it integrates completely with the public spaces of the interior, its simplicity allows you to see the beach and the sea in the background while you are in the pool, resting or contemplating the exterior landscape from the dining room, you can Also enjoy this transparency since you enter the house and never lose direct contact with the beach.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

The kitchen, also integrated in that unique space on the ground floor without divisions, and in which the simplicity of the space stands out, a concrete bar virtually divides the space with the dining room and the use of pasta floor tapes give it a special design touch.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

In the upper part and around the double height a distributor hall is developed where it connects with a study that turns into an alcove with a view to the south, and also the circulation generates a very useful workspace for the owners.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

The rooms follow the same decorative style, simple and natural that in the rest of the house, with shortage of furniture, large presence of wood, large windows to put the landscape inside the house and allow us to wake up with the sea as a backdrop background, and the bathroom again in a subtle way is integrated into the same bedroom.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Finally, its habitable rooftop works as a viewpoint in this fantastic place and as a detail of integration the land in the beach area is delimited with a very typical “albarrada” of the rural area of ​​the state of Yucatan.

© Tamara Uribe
© Tamara Uribe

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Chuburná House / Cabrera Arqs" [Casa Chuburná / Cabrera Arqs] 27 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919873/chuburna-house-cabrera-arqs/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.