All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. CoDA arquitetos
  6. 2017
  7. 11 House / CoDA arquitetos

11 House / CoDA arquitetos

  • 06:00 - 27 June, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
11 House / CoDA arquitetos
11 House / CoDA arquitetos, © Joana França
© Joana França

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 33

  • Interior Design

    Mariana Freitas, Mariana Leite, Letícia Claro
  • Design Team

    Leandro Tremelite, Fernando Longhi, Letícia Claro, Caterina Ferrero
  • Landscape

    William Pond
  • Structural

    Proest
  • Facilities

    Mol! Engenharia
  • Lighting

    WSG iluminação
  • Budget and Execution

    Pórtico Empreendimentos
  • Constructor

    Trienge Engenharia
  • Site Area

    1.160 m²
  • Project Year

    2015-2016
  • Construction Year

    2017-2018
  • More Specs Less Specs
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. A white box floating on a concrete base. This sentence summarizes the proposed volumetric composition for the Lago Norte house project. The central idea of the project is to highlight the upper part of the lower part of the residence, like two independent universes. The ground floor, with a more open and integrated character, has a little delimitation between the rooms, only demarcated by differences in height, from the central hall of the room, up to the contiguous rooms, kitchen, barbecue, balcony.

Planta - Pavimento Térreo
Planta - Pavimento Térreo

. The upper floor is configured "as an apartment inside the house", in the couple's own words. A space developed for rest where privacy and silence are valued. The house seeks different forms of dialogue with the environment, respecting the solar orientation and the context. The relationship with the access road, facing the west, occurs through a generous indentation, that allows the accommodation of the garage in the ground floor, and by an abstract rectangular plan, of white color, separated from the base by a horizontal continuous trait.

© Joana França
© Joana França

The bottom of the lot is facing the main avenue of the neighborhood, about 2m higher than the threshold. The natural drop gives privacy to the lower deck but exposes the second floor to the movement and noise of the vehicles. There, the nascent orientation was used to illuminate and ventilate the rooms, which can be sheltered by sliding metallic brises. The predominantly spring-oriented windows also favor the region's dominant natural ventilation and protect from rainy winds.

© Joana França
© Joana França
Insolation Diagram
Insolation Diagram
© Joana França
© Joana França

View the complete gallery

About this office
Cite: "11 House / CoDA arquitetos" [Casa 11 / CoDA arquitetos] 27 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919845/lago-norte-house-coda-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.