All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Portugal
  5. Studioworkers
  6. 2018
  7. Academia 20 Gym / Studioworkers

Academia 20 Gym / Studioworkers

  • 12:00 - 27 June, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Academia 20 Gym / Studioworkers
Academia 20 Gym / Studioworkers, © Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio + 47

    • Collaborator

      Pedro Cardoso
    • Structural

      Rodolfo Tavares
    • Hydraulics

      Sergio Almeida
    • Acoustic

      Sergio Almeida
    • Thermal

      António Albertino
    • Electrical

      José Pedro Oliveira
    • Cooperative Identity

      Daisi Araujo
    • Builders

      Evo Construções, Transviga (Estruturas pré-fabricadas) Fullcom (electrica e telecomunicações), Climavento (Ventilação e Climatização)
    • More Specs Less Specs
    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    Text description provided by the architects. The challenge of creating a differentiating gym, breaking with the stereotypes of standards gyms, led to the design of Academia 20 a gym with self-identity.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    The starting point were two industrial pavilions, locked to an allotment in the industrial zone of Espinho, where the limits of space and the relation between exterior and interior were defined from the beginning.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    The interior organization was structured with the main focus on the training area, but without losing sight of all the support program that is fundamental to the operation of the gym.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    The reception is defined as a welcome space, from which all the circulation takes places, with a visual permeability towards the training area, allowing a direct contact with this area. The boundary between training and support program is defined by a glass wall throughout its length.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    The reception also assumes the role of distributor, leading to the bar and access area reserved for gym members.

    Corte A
    Corte A

    The idea of ​​implementing a Bar, as an accessory program, aims to create a living room for the users. The organizational structure was designed in a way that the bar could be enjoyed both by the members as well as general public. The visual permeability between the bar and training area is intended to entice the people to enjoy the gym.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    In addition to the training area, the zone reserved for the member consists of a changing room for people with reduced mobility, trainers changing room and members support offices: nutrition consultations, physical assessments and massages. The changing rooms for the general public are located on the first floor.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    The training area is conceived as an open space, characterized by its formal clarity, straight lines and a ceiling that through its pitched roofs, transmits us the industrial unit that existed previously.  The roofs, marked by the skylights that allowing natural light, intensifies the forms of the interior space and achieve the life and identity that we intend to transmit. All in synergy with its lightness and calm, transmitted by the white color, it is intended that the user feel calm and focused on the workout, leaving out all the city stress.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    Through the training area we reach the classrooms located on the first floor, two located in the first pavilion, and a third located in the second pavilion, above the bar.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    At last, all the inner harmony is enclosed from the context as if it were a box, encased with perforated plates, allowing that the energy created inside to be transmitted to the outside.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    Above all, our thought was focused on the assumption that Academia 20 should be a gym for all, more than a training space, a place for socializing and fraternization, within a modern and contemporary space.

    © Ivo Tavares Studio
    © Ivo Tavares Studio

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Academia 20 Gym / Studioworkers" [Academia 20 / Studioworkers] 27 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919720/academia-20-gym-studioworkers/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.