All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. nimtim architects
  6. 2019
  7. Hive House / nimtim architects

Hive House / nimtim architects

  • 05:00 - 23 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Hive House / nimtim architects
Hive House / nimtim architects, © Megan Taylor
© Megan Taylor

© Megan Taylor © Megan Taylor © Megan Taylor © Megan Taylor + 25

© Megan Taylor
© Megan Taylor

Text description provided by the architects. A simple but effective stepped rear extension for our sociable, book-loving clients. Budget informed structure and materials to create a light filled and unique design that has a transformative effect on everyday family life. This rear addition to an Edwardian terrace house in South London was driven by the principles of simplicity and honesty -  influenced by a modest budget but also a shared vision to create something unpretentious but materially and spatially rich.

© Megan Taylor
© Megan Taylor
Existing and proposed section AA
Existing and proposed section AA
© Megan Taylor
© Megan Taylor

The rear extension is stepped in plan at the rear to respond to existing extensions on either side and reduce impact on neighbours. It creates a new family space by combining the existing rear living room and kitchen with the new additional space to provide kitchen, dining and living areas, each subtly defined within the larger space.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

A timber structure of exposed structural plywood was used for the extension to reduce steelwork costs and provide something that could act as both structure and exposed internal storage. This lightweight timber grid was then draped in a skin of red brick to provide external cladding and robustness where required. The bricks are constructed using a stack bond with a light, recessed mortar accentuating the geometry of the materials and referencing the structural timber grid internally.

Existing and proposed ground floor plan
Existing and proposed ground floor plan

The objective for the whole project was to allow & encourage each element of the house to be what it wanted to be - thus doors and windows are a simple dark grey aluminium frame, the fascias above are patinated lead over external plywood and the floor and worktops are a cast concrete. Kitchen fronts and storage are formed in structural ply to match the exposed new structure. The result is a light-filled family living space that is both of-its-time but comfortable sitting alongside the main house. “We love it so much - it’s like [nimtim] took what was in our brains and interpreted it perfectly - with some added extras we wouldn’t have thought of!”

© Megan Taylor
© Megan Taylor

View the complete gallery

About this office
Cite: "Hive House / nimtim architects" 23 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919463/hive-house-nimtim-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.