All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. Plus Architecture Ireland
  6. 2017
  7. House on Burrow Beach / Plus Architecture

House on Burrow Beach / Plus Architecture

  • 02:00 - 22 June, 2019
  • Curated by Martita Vial della Maggiora
House on Burrow Beach / Plus Architecture
House on Burrow Beach / Plus Architecture, © Mary-Louise Halpenny
© Mary-Louise Halpenny

© Mary-Louise Halpenny © Mary-Louise Halpenny © Mary-Louise Halpenny © Mary-Louise Halpenny + 12

    © Mary-Louise Halpenny
    © Mary-Louise Halpenny

    Text description provided by the architects. This existing late-Victorian villa, a protected structure, has been remodelled and extended to take advantage of the magnificent views out over Dublin Bay and Ireland’s Eye.

    © Mary-Louise Halpenny
    © Mary-Louise Halpenny

    The form of the new-build element is inspired by the shifting landscape of sand dunes on the beach, with mono-pitch roofs sloping up to envelope the accommodation, and rooflights popping up to bring south light in to a mainly north-facing living area. These new additions wrap around the existing house and contrast with it both materially and spatially.

    © Mary-Louise Halpenny
    © Mary-Louise Halpenny

    On entry into the house a double-height space has been introduced to create a sense of spatial drama, missing in the original house. This reception space leads directly into the open-plan living space to the rear with the large framed views out to the sea. Due to council flood-risk requirements the new-build elements of the house were required to be raised a metre above the ground floor level of the existing house, which had the positive effect of allowing greater field of view over the seascape.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    Section AA
    Section AA

    The basic concept of the plan was to locate the main living spaces to the rear of the house, with kitchen and dining rooms positioned to take advantage of morning light from the east and the sitting room enjoying the evening sun. The extension has been pulled away from the north elevation of the existing house to create a light-filled double-height void space between the old and new, allowing the elements of the house to be read together.

    © Mary-Louise Halpenny
    © Mary-Louise Halpenny

    The Siberian larch cladding, black metal detailing, bronze anodised aluminium windows and large format glazing also contrast with the lime render, exposed rubble stone wall and slate roof of the existing house. 

    © Mary-Louise Halpenny
    © Mary-Louise Halpenny

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "House on Burrow Beach / Plus Architecture" 22 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919364/house-on-burrow-beach-plus-architecture/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.