Gêmeas Houses / Zoom Urbanismo Arquitetura e Design

Gêmeas Houses / Zoom Urbanismo Arquitetura e Design

© Maíra Acayaba© Maíra Acayaba© Maíra Acayaba© Maíra Acayaba+ 29

São Paulo, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  336
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Maíra Acayaba
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Deca, Lorenzetti, Marcenaria Fernandes, Metaltec Esquadrias Especiais, Portinari
  • Project Team:Guilherme Ortenblad, Kathleen Chiang, Samira Rodrigues, Mariane Takahashi Christovam, Ana Carolina de Lima, Alex Ninomia, Tiago Martinelli, Rosa Clara Alves, Tadeu Omae, Luana Pedrosa
  • Construction:Felipe Fernandez
  • Foundation:Thólos Engenharia
  • Structure:Thólos Engenharia
  • Climatization Project:Thólos Engenharia
  • Hydraulic Project:Thólos Engenharia
  • Electrical Project:Thólos Engenharia
  • Landscaping:Mariana Correa Soares
  • Interior Design:Zoom Urbanismo Arquitetura e Design and Renata Feliciano
  • Lighting Project:Zoom Urbanismo Arquitetura e Design
  • City:São Paulo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Text description provided by the architects. The project elaboration has started from the request of building two houses on the same site – each one for one brother. The lofts are almost the same, having only some small modifications in program and detail between them, and that’s where their nickname comes from Casas Gêmeas, which in Portuguese means "twin houses". Attending each dweller specificity, one of the houses has a wide living room located on the ground floor and two bedrooms and a suite upstairs. In the other house, part of the living room was transformed into an office/clinic, since the owner often works from home.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

One of the bedrooms upstairs was turned into a flexible room which can assume diverse uses. Due to the narrow lot, providing less than 10 meters wide for each house, we chose to occupy its lateral distance and make room for three patios. Those openings bring the outside inside the house, creating a fluid and blurred line between them. Besides the frontal and the backyard patio, there is the central patio, one of the residence’s main elements, responsible for bringing light and air to the social areas placed around it.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The project’s natural lightening and airing aspects – and consequently its windows and accesses – were carefully thought and optimized. The wide frames play an important role in allowing the environments to be flexible and integrate, spatially and visually. The kitchen, for instance, can be closed or added to the dining room. The same occurs in one of the bedrooms that can be turned into a living room, an office or can be closed and used as a bedroom for occasional visitors.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The patio when used with open frames, can be an extension for the living room, the stair’s corridor, and the dining room, turning the whole ground floor into a single environment, with a greater feeling of spaciousness. In order to control the levels of brightness and provide privacy for the owners, some openings have received translucent glass (for example in the toilets), while others, metallic blinds (as the ones located in the suites). The sunlight also comes through skylights. The ground floor concentrates mostly the social environments – living room, dining room, kitchen, laundry and office (in one of the houses).

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The idea was to keep the floor as fluid as possible, without walls or any visual block, integrating the patio and providing light to the rest. Going upstairs, the footbridge enveloped in glass provides an overview of the patio and divides the main suite from the other rooms and intimate environments. The constructive elements are simple, mostly prefab components such as concrete slabs and structural bricks. Between the two houses, above the wall, there is a band of perforated material that helps to keep the privacy on the first floor between then but still provides luminosity in a delicate way.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gêmeas Houses / Zoom Urbanismo Arquitetura e Design" [Casas Gêmeas / Zoom Urbanismo Arquitetura e Design] 18 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918919/gemeas-houses-zoom-urbanismo-arquitetura-e-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.