We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Monte House / Gávea Arquitetos

Monte House / Gávea Arquitetos

© Federico Cairoli© Federico Cairoli© Federico Cairoli© Federico Cairoli+ 28

Itaipava, Brazil
  • Architects: Gávea Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Federico Cairoli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Chauffage, DanicaZipco, Deca, Ladrilhos Petrópolis, Palimanan
  • Lead Architects: Alziro Carvalho Neto, Felipe Rio Branco
  • Collaborators:Mateus Leoni, Caroline Lacerda, Raphael Carneiro, Lucas Netto and Anna Gerk
  • Concrete Structure:Ricardo Barelli
  • Wooden Structure:ITA Construtora
  • Landscaping:Embyá Paisagens e Ecossistemas
  • Construction:Gregório Rosenbusch
  • Wooden Frames:Carpintaria Santa Luzia
  • Model:Antonio Machado
  • City:Itaipava
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Text description provided by the architects. The circumstances inherent to the design of 'Casa do Monte' refer to one of the most primordial themes of architecture – the relation between work and landscape. In this sense, because it is located on the top of a mountain, such a relationship can be explored in order to perceive the uncertain boundaries between the horizontality of the landscape and the figure of the architectural work. As of this premise, the structure that shapes the spatiality of housing arises from the positioning of five parallel planes, whose interval between them determines the functional and structural character of the project.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Floor Plan
Floor Plan
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

The conjunction of these plans creates the structuring axes, enabling two ways of relating to the exterior: the longitudinal axis to them, which turns to the divine exterior of the landscape, and another transversal one, which articulates the various crossings and environments that configure the form of dwelling in the house. The choice of a one-level construction reaffirms this premise of continuity between environments, as well as between interior and exterior. By expanding all the inherent uses of housing in the same area, it is possible to explore the various possibilities of occupying and experiencing the plot. Be it in the inner spaces, or in the outer areas. There is only a level change, in the pool area, which is leveled with the slab of the two wings for the bedrooms.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli
Section A
Section A
© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

As they are covered by a layer of grass, they also become the floor, thus allowing the configuration of a belvedere that turns to the surrounding landscape, having the celestial vault as their protection. All spaces relate with the outside and such relation is reaffirmed as of the expansion of the elements that shape the spatial structure of each of these environments. The extension of such outwards spatiality is seen in the continuity of the wall plans, the concrete marquises, the porch floor – which earthy tone refers to the region's soil tone. This lack of determination seeks to create this outside shelter, reinforcing the relationship with its surrounding landscape.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

In the central space, the relation between the exterior and interior escalates in power, with a cover whose structure stands out from the volumetric analysis of the other rooms. The detail of fastening the wood in the plans of masonry, besides storing the memory of the construction process, referring to the struts of the concrete beams, allows the entrance of light, and the exit of the perception towards the outside. The space in between, from the most external to the most interior, takes the appearance of a square. Almost external, almost internal. Light, air, people and landscape. All of them meet themselves.

© Federico Cairoli
© Federico Cairoli

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Monte House / Gávea Arquitetos" [Casa do Monte / Gávea Arquitetos] 13 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918905/monte-house-gavea-arquitetos> ISSN 0719-8884
© Federico Cairoli

蒙特屋,屋面与墙面间微妙的结构关系 / GáveaArquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.