All
Projects
Products
Events
Competitions

Haga Nova Residences / Vera Arkitekter

Haga Nova Residences / Vera Arkitekter

© Tord Rikard Söderström © Tord Rikard Söderström © Tord Rikard Söderström © Tord Rikard Söderström + 19

Residential  · 
Norrmalm, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Vera Arkitekter
  • Area Area of this architecture project
    24361.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Daloc, Fasadglas, Graphisoft, HTH, Snidex, Strängbetong
  • Lead Architects

    Tobias Nissen
  • Design Team

    Karin Matz, Sara Brask, Mikael Holm, Kerstin Thorbech, Markus Wagner, Kristian Stoltz, Jacob Stening, Ellinor de Vall, Alexander Ljung, Julie Sponar, Kristina Ehrling, Fredrik Sjölander, Maciej Lerch, Jonatan Ahlmark, Marko Koistinen.
  • Photographs

  • Clients

    Einar Mattson.
  • Consultants

    Jonatan Henriksson, Jerry Kopare, Renata Rysinska.
More Specs Less Specs
© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström

Text description provided by the architects. Haga Nova is the first residential block to be built in the new Hagastaden district in Stockholm. With neighbors like the twin towers at Torsplan, which when completed will form the gateway to the new district, and the stately office buildings on the southern side of Norra Stationsgatan, we conceived an architecture that would be powerful enough to face the urban context in a natural and equivalent way.

© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström

The design of Haga Nova is a contemporary interpretation of early American high-rise architecture – richly sculpted and classically composed. In the spirit of early 20th century Chicago or New York, where the traditional architectural canon met the new technical possibilities of steel construction, the towers are composed of base, shaft and capital according to classical design principles, but enlarged in proportion to the scale of the building: the base portion extends over three floors and the tops of the towers consist of two-to-three-story-high capitals.

Cross section 1.150
Cross section 1.150
Floor plan 1.50
Floor plan 1.50

With the strict order of the existing urban fabric as a starting point, the facades are composed by repeating the same basic module, which is then varied in the different parts of the building: In the towers, the window openings form two-story motifs that shift in height in a way that emphasizes the verticality of the facades, while the lower parts of the building have a calmer symmetrical composition. The facades consist of one-story-high prefabricated concrete elements. Light pigments in the cement mix and a sandblasted finish give the material a stone-like character. Massive window surrounds, which hide the joints in the reliefs, gives the building the appearance of a sculpted mass, and by concealing window sills behind black aluminum panels on every second floor of the tower, a large-scale facade character is made possible that counteracts the typical one-story-high repetition effect of conventional prefabricated facades.

© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström

Typologically, the block consists of four towers 12-16 stories high, which are connected by two lower buildings (the towers contain five apartments per floor, except on the top floors where this is reduced to four apartments per floor). All vertical circulation takes place in the towers, where from each stairwell one also reaches the apartments in the lower buildings via glazed corridors.

© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström

The two top floors of the lower buildings, which in accordance with the development plan are setback on the courtyard side, consist of row-house-like two-story. Each row house, along with each penthouse apartment in the towers, has a private roof terrace with pergola and an unheated storage room. The building contains 275 apartments, two pre-schools, commercial premises and a three-story underground parking garage.

© Tord Rikard Söderström
© Tord Rikard Söderström

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Torsplan, 113 37 Stockholm, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Haga Nova Residences / Vera Arkitekter" 09 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918634/haga-nova-residences-vera-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Tord Rikard Söderström

Haga Nova 居住区 / Vera Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.