All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installation
  4. United States
  5. Hou de Sousa
  6. 2018
  7. Prismatic Installation / Hou de Sousa

Prismatic Installation / Hou de Sousa

  • 01:00 - 4 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Prismatic Installation / Hou de Sousa
Prismatic Installation / Hou de Sousa, Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa

Courtesy of Hou de Sousa Courtesy of Hou de Sousa Courtesy of Hou de Sousa Courtesy of Hou de Sousa + 23

Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa

Text description provided by the architects. Prismatic is a kaleidoscopic experience of light, color, and space defined by an aggregation of perspectives. Unique on all sides, the piece encourages the public to explore its exterior, as well as meander through its translucent corridors. Iridescent rope weaves between a lattice of rebar, while the gaps between these cords provides transparency and results in a dynamic visual effect known as a moiré. As visitors turn their gaze or walk about the space, patterns in the background and foreground continuously converge and delaminate, warping visual perception and causing static surfaces to appear in flux.

Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa

The design of Prismatic oscillates between the adversarial forces of expansion and limitation. Prisms burst forth from a central point, but these projections are halted by the invisible boundaries of a rectangular box. Contextual features such as the Potomac River, a nearby fountain, and an adjacent avenue echo into the box, forming fault lines that shatter the box into nine blocks, which were then subsequently pushed apart in order to create pathways.

Concept 2
Concept 2
Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa
Concept 6
Concept 6

Prismatic resembles a solid mass at first glance, but is entirely defined by linear elements (paracord and rebar). As a result, the project occupies a substantial volume relative to its weight while also forming a highly redundant structure. These qualities were advantageous when transporting the project from Brooklyn to Washington DC, and later to its current home at a sculpture park in upstate New York called Art Omi. The entire project was designed to puzzle piece together onto a single 46 ft flatbed truck in order to expedite the delivery process.

Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa

Given the constraints, geometric complexity, and labor required to fabricate the project it was necessary to work with simple off-the-shelf materials, but this ultimately also proved to be a strength. While many of the design elements are typically considered “taboo” (zip ties, paracord, rebar, and black lights) we were undeterred as these proved best for their particular applications. The grip of the coarse rebar was superior to smooth steel bars, as was fastening with zip ties rather than knots, etc. The key priorities were the overall affect and fully immersing the public in a large-scale experience.

Courtesy of Hou de Sousa
Courtesy of Hou de Sousa

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Prismatic Installation / Hou de Sousa" 04 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918416/prismatic-installation-hou-de-sousa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.