All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Woods Bagot
  6. 2018
  7. Tidal Arc House / Woods Bagot

Tidal Arc House / Woods Bagot

  • 19:00 - 1 June, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Tidal Arc House / Woods Bagot
Tidal Arc House / Woods Bagot, © Trevor Mein
© Trevor Mein

© Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein © Trevor Mein + 25

  • Architects

  • Location

    Flinders, Australia
  • Category

  • Design Team

    Nik Karalis, Lawrence Ng, Sarah Alessi, Melissa Blandford
  • Project Year

    2018
  • Photographs

    • Interiors

      Hecker Guthrie and Woods Bagot
    • Furniture Styling

      Simone Haag
    • Builder

      Remato Construction
    • Town Planner and Building Surveyor

      Nepean Planning
    • Structural Engineer

      4D Engineering
    • Civil Engineer

      MA Civil Design
    • Landscape

      James Ross Landscape Design
    • Electrician

      Rayner Electrical
    • Joiner

      E&C Joinery
    • Stonemason

      Adriatic Stone
    • Metalworks

      Hellemann Metalworks
    • More Specs Less Specs
    © Trevor Mein
    © Trevor Mein

    Text description provided by the architects. Eschewing the colonial planning grid and repetition of the local timber clad cottage in favor of sensitivity to the topographical context, Woods Bagot has departed from the prevailing Australian beach house vernacular with a self-assured, three-story dwelling named for its distinctive curved form mimicking the massive water movement of the Southern Ocean. The house deals with two scales; one in balance to the overall majestic coastal landscape and the other at a more intimate and tactile interior level of material and spatial contrast.

    © Trevor Mein
    © Trevor Mein
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © Trevor Mein
    © Trevor Mein

    The placement of the house was the focus of the design. Every decision stemmed from the specifics of the site, the complexity of its adjoining neighbors, restrictions of existing covenants and the influence of the changing patterns of the lunar tidal motions. The applied height controls of the house follow the contours of the cliff, with Flinders Pier and associated marine activities at the cliff base. There are no parallel curves on the project and no right angles. The geometry is as dynamic as the weather and tidal movement are unpredictable. The house tears itself apart across the horizontal plane. This fracture creates two curved volumes precariously stacked on top of each other, like sheared basaltic plates.

    © Trevor Mein
    © Trevor Mein

    This gymnastic torquing allows full exposure of coastal views from the upper level and settles the lower guest bedroom plate into the landscape from which emerges a large elliptically-planted orbit of the landscape. Supported by Corten curved walls it settles with the local grasses and newly planted banksia copses into a wind- and sun-protected rear sunken courtyard. This indirectly preserves the views for the adjoining properties. Built on the cliff edge the three-story residence, with one level entirely subterranean, is built on concrete piles. They, in turn, support a shifting band of displaced and cantilevered curved concrete floor plates.

    © Trevor Mein
    © Trevor Mein

    The interior is organized across a series of radiating beams into which much of the discrete lighting is located or concealed. These radiating beams have three origins and create a series of segmented ceiling patterns from which the entire planning organization emerges. The interior zoning responds to the house’s siting with concern for outward vistas and the movement of the sun, moon, and tide. Each internal room compresses and opens out to the sky, enveloping inhabitants in the exhilarating impact of the location.

    © Trevor Mein
    © Trevor Mein
    South and West Elevations
    South and West Elevations
    © Trevor Mein
    © Trevor Mein

    Woods Bagot partnered with Hecker Guthrie and stylist Simone Haag to complete the interior experience, much of which logically links to the limestone encrusted columns and honed limestone floor surface with the dark oak stained timber interior. Each material discretely appeals to touch, smell and memory. At first, appearing large and foreign, the house settles readily into the landscape. Clad simply in an intensely fossilized limestone material, it is adorned with the unique natural clam shell patterns embossed deep into the surface – a nod to the area’s Jurassic coral geology. The house speaks confidently to the landscape, enveloping its inhabitants and connecting them to nature.

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Tidal Arc House / Woods Bagot" 01 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918050/tidal-arc-house-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
    © Trevor Mein

    潮汐圆弧房屋,采用与当地记忆对话的石材 / Woods Bagot

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.