All
Projects
Products
Events
Competitions

Amherst College Greenway Residences / Kyu Sung Woo Architects

Amherst College Greenway Residences / Kyu Sung Woo Architects

© John Horner © John Horner © John Horner © John Horner + 18

University  · 
Amherst, United States
  • Architects Authors of this architecture project Kyu Sung Woo Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Carl Stahl, Endicott, Kawneer, POHL, RGM, Solera + Aerogel R18
  • Architect in Charge

    Kyu Sung Woo
  • Project Director

    Vital Albuquerque
  • Project Manager

    Seth Hoffman
  • Senior Architect

    Mark DeShong
  • Design Team

    Galo Canizares, Jose Compres, Paul Cattaneo, Max Diperstein, Stephen Paiz, Alfredo Pimentel, Eva Valdecantos, Jiang Zhanbin
  • Landscape Architect

    Michael Van Valkenburgh Associates
  • Structural Engineer

    LeMessurier Consultants
  • Climate Engineer

    Transsolar
  • Façade Consultant

    Simpson Gumpertz & Heger
  • MEP/FP Engineer

    RDK Engineers
  • Civil Engineer

    Nitsch Engineering
  • Lighting Designer

    LAM Partners
  • Acoustic Engineer

    Acentech
More Specs Less Specs
© Tim Hursley
© Tim Hursley

Text description provided by the architects. This small, historic, liberal-arts College is undergoing a transformation of its eastern side of the campus, entitled the Greenway, of which the Greenway Residences are the initial step in this plan. The design focuses on creating a diverse community that connects the historic past and future of the College. The 295-bed residence hall is broken down into four interconnected buildings that surround a central outdoor community space. The buildings are laid out on two axes. The two northern buildings align with the historic grid of the main campus to the north, while the two southern buildings shift to align with the grid of the southern topography and future expansion of the campus. The porous arrangement of the buildings allow for fluid movement and views through to various areas of the campus.

© Tim Hursley
© Tim Hursley
© John Horner
© John Horner

All of the buildings are oriented to the south and staggered, with dorm rooms singled-loaded on the south side, to maximize solar exposure and views to the mountains beyond, while circulation and service cores line the north side of each building. Exterior stainless steel solar shades allow dorm rooms to take full advantage of passive solar energy, while providing the exterior with a unique architectural expression of the project’s emphasis on environmental sustainability. Straight-flight egress stairs are enhanced with enlarged landings and views in order to encourage walk-up circulation. Other sustainability features include radiant heating and cooling embedded in exposed structural concrete ceilings, natural cross ventilation, LED lighting w/ bi-level switching, hot water and return air energy recovery, roof shaped for rainwater collection and reuse, and storm water gardens. Over the first year in operation the buildings operated at 36 kBtu/gsf; achieving approximately 40% energy use savings over base model.

Floor Plan 1
Floor Plan 1
Diagram
Diagram

As an undergraduate residence the design focuses on creating a multi-layered student community that enriches learning by providing a diversity of environments for positive social interactions. This happens at the scale of the building floor, building, housing neighborhood and campus. A variety of unit types are provided on each floor to encourage different class years to live together, as well as numerous types of social common areas distributed throughout. These include a 2,500 sf multipurpose event space with retractable seating, lounges with full kitchens, seminar rooms, a commercial style demonstration kitchen, and a yoga studio. Outside, the terraced landscape is home to a series of intramural sports courts, a large wood stepped amphitheater, barbeque patio, and basking rocks made from locally sourced schist boulders.

© John Horner
© John Horner

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Amherst, MA 01002, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Amherst College Greenway Residences / Kyu Sung Woo Architects" 25 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917741/amherst-college-greenway-residences-kyu-sung-woo-architects/> ISSN 0719-8884
© John Horner

Amherst 学院学生公寓 / Kyu Sung Woo Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.