All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Germany
  5. Metaraum Architekten BDA
  6. 2010
  7. Haus der Schüler / Metaraum Architekten BDA

Haus der Schüler / Metaraum Architekten BDA

  • 13:00 - 26 May, 2019
  • Curated by Martita Vial
Haus der Schüler / Metaraum Architekten BDA
Haus der Schüler / Metaraum Architekten BDA, © zooeybraun FOTOGRAFIE
© zooeybraun FOTOGRAFIE

© zooeybraun FOTOGRAFIE © zooeybraun FOTOGRAFIE © zooeybraun FOTOGRAFIE © zooeybraun FOTOGRAFIE + 31

    • Structural Engineers

      Breinlinger Ingenieure
    • Building Physics

      Pfeil & Koch Ingenieurgesellschaft
    • Building Services

      Kaufer Passer Beratende Ingenieure, Schnell Ingenieure
    • More Specs Less Specs
    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    Text description provided by the architects. A new and self-contained building was designed by the architects to offer students of two very close located schools and different attitudes, support and shelter, while there are no classes or lectures happening.

    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    The new house does not suffer from the old flair of an old converted classroom or a lifeless extension of a school building. It is very clear in its use, offers different quality and emphasis towards the teaching area and is literally a ‚home’ for students and therefore planned in a very high standard. The function, form and material were chosen as a complete opposite to the existing school buildings. This made that little house unique and easily noticeable  as a special place. 

    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    Located out of the context and put into the middle of the two school buildings, this simple house  combines the two school yards into one big centre and transforms the existing into a new campus atmosphere.

    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    On a space of more than 1000 square meters the students of both scools have rooms for learning and leisure: In the upper floor are the more withdrawn functions like relaxation rooms, reading boxes and playroom, in the ground floor are the unquiet and non-stop visited functions like  student workshop and internet work.Close to the sportyard, a new coffeeshop with its outside space offers an ideal meeting point for the kids. Here you can find the entrance to the new building.

    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    Meeting the future users, the students, their parents, their teachers and also the local council on a regular basis, the architects worked very transparent considering their requirements, wishes, opinions and suggestions and were rather allowing for an optimum of transformation and its realization.The interior is planned very individual and seen from an atmospheric point of view. Furniture, light fixings, colours and material has been chosen very thoughtfully using the criteria of a new interpretated value by the student.

    Sections
    Sections
    Isometric
    Isometric

    The house is a combined timber and steel construction. The timber slabs and walls are pre-fabricated and visible connected to the load bearing steel frame. A very eye-catching character is the rotating inclined timber column system on the outside, which is keeping up the widely cantilevered and also weather protective roof. Fixed sunscreens are supporting the effect of a second protective layer or a guard and give the house the impression of a pergola.

    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    This is a house of identification and recognition; a venue of occupancy and adaption – a home for students. And even 1 year after occupation there is still no willful damage (mischief), which shows very distinctive a high identification of the people with their building.

    © zooeybraun FOTOGRAFIE
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Haus der Schüler / Metaraum Architekten BDA" 26 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917272/haus-der-schuler-metaraum-architekten-bda/> ISSN 0719-8884
    © zooeybraun FOTOGRAFIE

    编织立面,为学生营造趣味空间 / Metaraum Architekten BDA

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.