House TlL / WE-S architecten

House TlL / WE-S architecten

House TlL / WE-S architecten - Table, ChairHouse TlL / WE-S architecten - Table, Windows, Chair, BeamHouse TlL / WE-S architecten - Windows, BrickHouse TlL / WE-S architecten - WindowsHouse TlL / WE-S architecten - More Images+ 22

  • Architects: WE-S architecten
  • Area Area of this architecture project Area :  281
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Johnny Umans
House TlL / WE-S architecten - Facade
© Johnny Umans

Text description provided by the architects. The existing bungalow is limited to one floor. Almost 1/4 of its volume is taken up by an indoor garage that is hardly used. Moreover, the house is particularly poorly insulated. The residents want a limited expansion of the existing volume, in order to be able to meet the current requirements of a single-family home. In addition, the energy performance of the home must be optimized.

House TlL / WE-S architecten - Image 14 of 27
© Johnny Umans
Ground floor plan
House TlL / WE-S architecten - Image 15 of 27
© Johnny Umans

The urban development regulations allow for an extension up to a maximum of 1.000 m3. This provides a maximum extension with 459m3, spread over one storey and oriented east-west. Within the new volume, a covered parking space is provided at the front of the house. To guarantee optimum daylight penetrating the existing volume, part of the volume is cut out of the building, at the same time serving as a covered terrace sheltered from the westerly wind.

House TlL / WE-S architecten - Table, Windows, Chair, Beam
© Johnny Umans
House TlL / WE-S architecten - Chair
© Johnny Umans
House TlL / WE-S architecten - Windows, Door, Beam
© Johnny Umans

The project tries to interweave the existing bungalow within its environment with certain simplicity in planning and materialization. Variable room heights play a game of compression and decompression, which has its center of gravity in the double-height living space.

House TlL / WE-S architecten - Windows, Bathtub, Sink, Bathroom
© Johnny Umans

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House TlL / WE-S architecten" 21 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917213/house-tll-we-s-architecten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.