Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - BeamAteliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - BeamAteliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - BeamAteliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Windows, Beam+ 39

  • Architects: BC Architects: BC architects
  • Area Area of this architecture project Area :  1650
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Thomas Noceto
Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Beam, Steel
© Thomas Noceto

Text description provided by the architects. The artist Pascale Marthine Tayou wishes to convert a group of interconnected warehouses into a place for work, creativity and hospitality.

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Beam
© Thomas Noceto
Floor Plan
Longitudinal Section
Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Beam, Steel
© Thomas Noceto

The warehouses are renovated minimally by means of a new floor and a new waterproofing layer on the roof, and the stripping of all interior walls, laying bare the steel structures of different times. The warehouses open up to become one continuous open plan to host exposition and work area's.

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Glass, Column
© Thomas Noceto
Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Column
© Thomas Noceto

In the warehouses, an insulated long prism is designed, which structures the open plan into a public and private zone. The prism accommodates small workplaces, an office space, a reception, a small studio, and facilities. Its structure is two long rows of 'pallet racks', serving as storage space on the outside and serving as kitchen, bed, workbench, cupboard, sofa on the inside.

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Image 15 of 39
© Thomas Noceto
Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Windows
© Thomas Noceto

The insulation is hempcrete material, a mixture of limes and hemp, which serves as a finishing. The combination of bio-based material with a pragmatic and repetitive design approach results in a highly functional but textured infrastructure for the artist Pascale Marthine Tayou.

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Beam
© Thomas Noceto
Cross Section
Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Image 14 of 39
© Thomas Noceto

The prism was made mostly within an 'Urban Construction Camp' of 5 weeks, hosted by BC architects & studies, in which several volunteers worked, ate, slept and attended lectures on site.

Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects - Shelving
© Thomas Noceto

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ghent, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ateliers of Pascale Marthine Tayou / BC architects" 19 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917153/ateliers-of-pascale-marthine-tayou-bc-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.