Orange Avenue House / vittinoAshe

Orange Avenue House / vittinoAshe

Orange Avenue House / vittinoAshe - Image 2 of 32Orange Avenue House / vittinoAshe - Facade, HandrailOrange Avenue House / vittinoAshe - Image 4 of 32Orange Avenue House / vittinoAshe - Chair, Beam+ 32

  • Clients : Marco Vittino, Katherine Ashe
  • Design Team : Marco Vittino, Katherine Ashe
  • City : Perth
  • Country : Australia
More SpecsLess Specs
Orange Avenue House / vittinoAshe - Facade, Handrail
© Rob Frith

Text description provided by the architects. The alterations and additions to this semi-detached worker’s cottage, located in a small historical precinct just north of the Perth central business district, attempt to deconstruct the traditional Australian notion of the ‘suburban backyard’. Whilst still retaining the character of the original dwelling, this transformation blurs the distinction between inside and outside, interior room and exterior garden, typical of this vernacular condition.

Orange Avenue House / vittinoAshe - Image 2 of 32
© Rob Frith

The outside spaces are re-articulated as ‘rooms’ in their own right, engaged and incorporated as integral parts of the planning, with the interior spaces reaching out to them. Like a kind of small city within the city, the house explores notions of built fabric and open space and the relationship that exists between the two; rather than being an object in a landscape.

Orange Avenue House / vittinoAshe - Image 4 of 32
© Rob Frith
Plan
Orange Avenue House / vittinoAshe - Table, Chair
© Rob Frith

The relatively small 300sqm corner lot, addresses both streets and respond to its context and orientation through volumetric articulation. Small external ‘rooms’ are stretched vertically or horizontally, amplifying the scale of the small spaces within the site. The proposal respects the primary heritage street frontage and aims to co-ordinate the secondary streetscape, by introducing larger volumes at the rear.

Orange Avenue House / vittinoAshe - Image 17 of 32
© Rob Frith

For the architect/owners the project became a laboratory for testing ideas and exploring building technologies, finishes and detailing. A hands-on experience that lasted about 8 years. It is an attempt to abolish the threshold; spatially between inside and outside, physically between designer and maker and contextually between object and neighbourhood.

Orange Avenue House / vittinoAshe - Brick, Chair
© Mathieu Cocho
Section
Orange Avenue House / vittinoAshe - Chair, Beam
© Mathieu Cocho

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Orange Avenue House / vittinoAshe" 17 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917105/orange-avenue-house-vittinoashe> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.