IHA Residence / Wallmakers

IHA Residence / Wallmakers

© Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju © Anand Jaju + 32

Thiruvananthapuram, India
  • Architects: Wallmakers
  • Area Area of this architecture project Area:  3100 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Anand Jaju, Sharan Pillai
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EBCO, Jaguar, Simpolo
  • Lead Architect: Ar. Vinu Daniel
  • Team Members: Srivarshini J.M. ,Oshin Varughese, Shreyas Unni, Pushkar Sharma, Udit Mittal, Gayathri Maithani, Saatvika Pancholi, Shekizzar, Shyamala Baskaran, U.S. Ananditha, Tushar Sharma, Vineeth A.C. , Aparna Renu, Dhawal Dasari, Jemy Joy, SankarNath, Apoorva Goutham, Sagar Kudtarkar
  • Oxide Team : Antony T.A. and team
  • Fabrication Team: Kunjumon James -J.K steels
  • Carpenters: Sarath Prasad and team
More Specs Less Specs
© Anand Jaju
© Anand Jaju

Text description provided by the architects. The Client Mrs. Tara Pillai and Mr. Sreekumar, based in Delhi wanted an eco-friendly abode that also retains the peace and quiet in the busy city of Trivandrum.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The residence depicts an atmosphere that is an oxymoron in nature - Serene and warm, with minimalistic decors, at the same time adventurous and wild in design.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The site was on a low-lying terrain with issues of water-logging, which was the primary obstacle we had to tackle.The primary idea was to ensure that the building wasn’t creating a hindrance in the flow of water. Being in a state like Kerala, where rains are frequent, we had to ensure that the water percolates into the ground and that it could be harvested. We had to come up with an alternative and sustainable solution which could also enhance the spatial quality- a pond in the lowest point of the site so that water is retained in the site as well as, adding to the veristic vibe of the residence.

© Anand Jaju
© Anand Jaju
Ground floor plan
Ground floor plan
© Anand Jaju
© Anand Jaju

Using bamboo for the façade had a downside to it – which is that it is precarious and cannot support an entire edifice of an enormous size. This is the barrier that was demolished and proved wrong by dint of this project. The bamboo façade is created and conserved in a stable position by reinforcing the bamboo with steel rods. The continuous string of bamboos hand you the front elevation to the residence supporting the staircase that hangs from it, also creating a semi-open place for your quit thoughts.

© Anand Jaju
© Anand Jaju
© Anand Jaju
© Anand Jaju

The distinctive form of CSEB bricks (Compressed Stabilized Earth Blocks) has been used to create a rotating Jali work to impart privacy to the bedrooms. Apart from the marvel,the light creates; the consecutive polar arrangement allows uninterrupted flow of air allowing ample ventilation.

© Anand Jaju
© Anand Jaju
First floor plan
First floor plan
© Anand Jaju
© Anand Jaju

The use of the Base plate of Washing Machines as scrap grills instead of fresh factory made ones is an imperative part of the residence. Use of such grills instead of fresh ones propagates the idea of up-cycling as well as serves as a medium of income for labourers who part their sweat to create exquisite pieces of art.

© Anand Jaju
© Anand Jaju
Section
Section
© Anand Jaju
© Anand Jaju

We have tried to bring small changes in the usual routine of wastage by inculcating something we regularly see in junkyards. The use of washing machine motor base plates, welded together not only encourages sustainable living and reuse but also adds to the beauty of the residence. Utilizing scrap material and turn it into something spectacular is made possible.

© Sharan Pillai
© Sharan Pillai

What set the home apart from usual residences is the simplistic and minimalist interiors of the residence. The architects make use of uprooted trees and waste wood from saw mills as the furniture for the residence.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

The structure connects closely to nature in terms of terrain, design and materials alike. The residence hugs and stays close to the environment of peace around it and the outgoing and cordial vibe within the four walls of the residence.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "IHA Residence / Wallmakers" 15 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917075/iha-residence-wallmakers/> ISSN 0719-8884
© Anand Jaju

IHA住宅,废木材再利用打造环保之家 / Wallmakers

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.