All
Projects
Products
Events
Competitions

Speelpleinstraat / 51N4E

Speelpleinstraat / 51N4E

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 14

Amberes, Belgium
  • Architects Authors of this architecture project 51N4E
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architects

    51N4E
  • Design Team

    Johan Anrys, Freek Persyn, Tom Baelus, Jan Opdekamp
  • Clients

    AG Vespa
  • Structural engineering

    BAS, Dirk Jaspaert
  • Technical engineering

    Studiebureau Boydens
  • Building physics / acoustics

    Daidalos-Peutz
  • EPB

    ODS
  • Safety & security

    Eco Safe
More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. The question was to create 144 childcare places on the plot of an existing municipal park maintenance service. The plot sits within a remarkable park environment, framed by tall trees. The building is designed as a pavilion within this park, a circular building with little distinction between front and back enriched by its relation with the varying surrounding conditions.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Plan
Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The client proposed to integrate both the existing and new functions into one building project, aiming at maximising the possible synergies between them. Everything related to the park maintenance service is big and rough, and in the case of the kindergarten, small and fragile. The project crystallizes this contrast by the manner by raising the level of the kindergarten, so that both users are placed at eye level with one another. Given the regular use patterns of both functions, the building is installed with a slow response heating and cooling system.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The building utilises the thermal mass of the earth, and transfers this to the building. The exposed floor and ceiling plates facilitate this through their thermal accessibility and high inertia, minimising the overall energy use requirements, while ensuring a constant temperature and comfort. Formally, the two exposed plates strongly define the perception of the spaces between them, giving the building a simple coherence.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Merksem, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Speelpleinstraat / 51N4E" 08 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916538/speelpleinstraat-51n4e/> ISSN 0719-8884
© Filip Dujardin

Speelpleinstraat 托儿所 / 51N4E

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.