All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Savioz Fabrizzi Architectes
  6. 2017
  7. Bornet House / Savioz Fabrizzi Architectes

Bornet House / Savioz Fabrizzi Architectes

  • 03:00 - 1 May, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Bornet House / Savioz Fabrizzi Architectes
Bornet House / Savioz Fabrizzi Architectes, © Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska

© Kristyna Strejcovska © Kristyna Strejcovska © Kristyna Strejcovska © Kristyna Strejcovska + 40

© Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska

Text description provided by the architects. This former barn constructed of rubble masonry is in the center of the village of ollon, which is densely built-up. The ground floor is a single space, broken up by a utility area. The living room is to the west, next to the entrance, and the main bedroom, which is on a slightly higher level, is to the east. This difference in levels between the living area and the sleeping area reduces the spatial impact of the utility area on the sleeping area and gives the sitting room some height. The floor line is the same as that of the present sloping floor and is therefore compatible with the existing wall openings.

© Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska

These openings are all retained, in order to preserve the historic design of the barn. however, the west wall, which needed to be rebuilt, contains a window that runs across the entire width of the building. The design takes advantage of the unobstructed space provided by the sloping site to give the living room a view over the rhône valley, while the bedroom enjoys direct access onto a small terrace. 

© Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska

The lateral wall openings are left unaltered and are a modern reinterpretation of the wooden screen walls which used to help keep the barn properly ventilated. The new screen walls are aligned with the outer wall and will provide future occupants with a degree of privacy. The basement contains an office with a bathroom, and the plant room, which is partly underground. An exposed concrete slab, stained black, runs along the whole of the ground floor. the walls are covered in OSB, also stained black.

© Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska
Section 1
Section 1
© Kristyna Strejcovska
© Kristyna Strejcovska

View the complete gallery

About this office
Cite: "Bornet House / Savioz Fabrizzi Architectes" 01 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916126/bornet-house-savioz-fabrizzi-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.