All
Projects
Products
Events
Competitions

Inclined Slab House / TETRO Arquitetura

Inclined Slab House / TETRO Arquitetura

© Jomar Bragança © Jomar Bragança © Jomar Bragança © Jomar Bragança + 33

Houses  · 
  • Architects Authors of this architecture project TETRO Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Azul Piscina, Boi, Deca, Divinal, Kan Tui, Ladrimar, Luxglass, Macal Madeiras, Magnífica Marmoraria, Portobello, Serralheria Jesuína
  • Lead Architects

More Specs Less Specs
© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

Text description provided by the architects. This house, set on a steep slope covered with typical Brazilian savanna vegetation, is located in front of a preserved area facing mountain views. Its location strategy, longitudinal to the terrain’s contour lines, is defined by the extensive cover concrete slab, which is fluidly inserted according to the specific needs of the program and the terrain. At first, the concrete slab appears as a light component, which rests on only two pillars. It has the function of marking the main access and the garage, as well as framing the panorama that walks between the spectacular view of the mountains and the limit of the densely populated area of Belo Horizonte.

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança
First Floor Plan
First Floor Plan
© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

Further down the slab slopes downwards, connecting to the terrace where the pool and the large wooden deck are located, which defines the main spaces of the ground floor. The deck covers the whole course of the slab, shading it and hiding the inverted beams, giving lightness to the whole structure. There are no barriers or fences on the ground floor. The house is inserted in the neighborhood as light and permeable element, counterpointing the set of fences and walls that are so regular in the surrounding. This strategy transforms the free areas around the house into ecological corridors, allowing the free circulation of wildlife on the ground.

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

The private spaces of the house are all located below the ground floor. The living/dining room is just below the inclined segment of the roof slab, which allows abundant natural light to enter the room. On one side, large glass windows allow the view of the mountains. On the opposite side, a single steel/glass gate runs through the façade, connecting the room to a large grassy plateau – the backyard – surrounded by a stone retaining wall. The living room turns into a large balcony. The stone wall, over time, becomes an ecosystem, housing bees, ants, birds and lizards.

© Jomar Bragança
© Jomar Bragança

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Inclined Slab House / TETRO Arquitetura" [Casa da Laje Inclinada / TETRO Arquitetura] 07 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916040/inclined-slab-house-tetro-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.