All
Projects
Products
Events
Competitions

YuanGu Restaurant / WUXU Architectural Design

YuanGu Restaurant / WUXU Architectural Design

restaurant exterior view. Image © Luxi Lu entrance. Image © Luxi Lu The Anterior Dining Section. Image © Luxi Lu The Cashier and Dessert Showcase Area. Image © Luxi Lu + 15

Shunyi, China
  • Interiors Designers Authors of this architecture project WUXU Architectural Design
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
restaurant exterior view. Image © Luxi Lu
restaurant exterior view. Image © Luxi Lu

Text description provided by the architects. The ancients set considerable store by diet, emphasizing the right food depending on the four seasons. Specific combinations were required to do justice to the season and occasion. “Yuan” means “antique” in Chinese, indicating a life of simplicity, truthfulness and sincerity like that lived by the ancients. “Antique” also implies familiarity, as well as the warmhearted kindness of old friends. So, Yuangu is as unique as its name. Its seasonal changes and desserts bring one face to face with the romance and beauty of the vicissitudes.

The Anterior Dining Section. Image © Luxi Lu
The Anterior Dining Section. Image © Luxi Lu

Its uniqueness is also seen in site selection. Previously, Yuangu chose to be hidden deep in the hutong, for retired leisure championed by the concept of “Chinese style.” However, this store is located in Shine Hills, an internationalized commercial complex developed by COFCO. To address the collision between tradition and fashion because of the shift from a traditional ambience to a modern one, we have to integrate the seclusion of “hutong” into the “worldliness” and preserve the serenity amid the hive of activities, so as to preserve the unique rhythm of “serene enjoyment of life.”

The Innermost Dining Section. Image © Luxi Lu
The Innermost Dining Section. Image © Luxi Lu

To the right of the main entrance, an out-swinging collapsible window has been deployed, blurring the indoor and outdoor boundary, increasing air flow indoor, and enriching the seating arrangement. Some say that the pigeon whistle is reminiscent of old Beijing... Luckily, the store adjoins a pigeon square. Sit beside the window in the opportune seasons, and one can look up and enjoy the sight of “white feathers silhouetted against the azure sky” as pigeons take to their wings. Nothing is more blissful a treat.

The Cashier and Dessert Showcase Area. Image © Luxi Lu
The Cashier and Dessert Showcase Area. Image © Luxi Lu

The restaurant is only 90 square meters in area. Aside from the kitchen, it is only 75 square meters. The narrow space, together with single-sided lighting and the shadow of an escalator outside, has been challenging for the designer, as well as inspirational. Considering that light can reach indoors from one side, we have adopted the arrangement of theater steps, dividing the indoor space into the anterior, the middle and the innermost section by raising the floor successively. This way, we have managed to reduce the natural darkness of the innermost space, so that guests seated deepest inside can also enjoy the calmness and warmth of light and shadow.

© Luxi Lu
© Luxi Lu

In order to highlight the antiquity, we have sprayed an art paint containing “wheat straws,” so that the gray and white may set each other off.

To the Innermost Dining Section. Image © Luxi Lu
To the Innermost Dining Section. Image © Luxi Lu

Although the space is small, the fun is indeed multiplied. In designing the spatial pattern, we have borrowed the technique of “visual augmentation and winding path for a secluded spot” commonly used in Chinese gardens to expand the “conscious area,” by drawing on the interaction between time and space.

entrance. Image © Luxi Lu
entrance. Image © Luxi Lu

The Chinese-style grille is adopted, ingeniously creating spaces of different dimension along a tortuous passage, to increase the time of walking. The sunrays shine in through the screen at different times, while the guests move through the light and shadow. The light and shadow combine with the moving and the static to create moments of touching scenes of antiquity.

© Luxi Lu
© Luxi Lu

The innermost space is raised to form a relatively independent private space.

© Luxi Lu
© Luxi Lu

There is no small verdant courtyard of the hutong, but the screens materialize the elegance and romance in the life of ancients, as well as the serene bliss of life much sought after. The choice desserts and the lasting romance of Yuangu are waiting for you to find out!

The Middle Dining Section. Image © Luxi Lu
The Middle Dining Section. Image © Luxi Lu
A Glimpse from Outside the Window. Image © Luxi Lu
A Glimpse from Outside the Window. Image © Luxi Lu

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Room102, Building 10, Zhongliangxiangyunxiaozhen, Shunyi District, Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "YuanGu Restaurant / WUXU Architectural Design" 05 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916021/yuangu-restaurant-wuxu-architectural-design/> ISSN 0719-8884
© Luxi Lu

元古餐厅 / 无序建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.