We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lobby and Public Space Renovation of the Amber Building / KWSD

Lobby and Public Space Renovation of the Amber Building / KWSD

the Amber Building. Image © CreatAR Imagesentrance. Image © CreatAR Imagesthe lobby with arcade. Image © CreatAR Imageslounge area besides the lighting courtyard. Image © CreatAR Images+ 35

Shanghai, China
  • Architects: KWSD
  • Area Area of this architecture project Area:  1718
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  CreatAR Images
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Maratti, Office furniture
the Amber Building. Image © CreatAR Images
the Amber Building. Image © CreatAR Images

Text description provided by the architects. The Amber Building which at No. 27 Huqiu Road near the Bund was built on 1937. The building was originally the warehouse of the Central Bank but had been idled for many years. The three-story building had been built by several additions and became a five-story inside then.

Huqiu Road. Image © CreatAR Images
Huqiu Road. Image © CreatAR Images

Refine of the space
In Shanghai, when it comes to Huqiu Road, people will think of the Rockbund Art Museum (RAM), the Peninsula Hotel, Yuanmingyuan Road and the Rockbund nearby, will think of art or a delicate and elegant lifestyle. But the Amber Building which face to the RAM, has been absent from the unban culture for a long time.

entrance. Image © CreatAR Images
entrance. Image © CreatAR Images

At the beginning, the clients wanted to make the whole building to be co-working and use the internal interlayer to create the maximum use of area. But when we participated the project, we rejected it soon.We believed that the most important and the first step was to refine the public space of it, especially in such an important block. We have to do something to create more values and possibilities for the building.

entrance. Image © CreatAR Images
entrance. Image © CreatAR Images

Based on it, we abandoned the whole building's renovation design and turned to the renovation design of public space. We removed some of the interlayers in the front area and made a two-storey lobby with arcade at the entrance to the building. For the distance between the both sides of the neighboring buildings are too narrow to get enough light in, we use mirrors on both sides to make replace windows, which extend the width and depth of the lobby and make it a very bright space.

the lobby with arcade. Image © CreatAR Images
the lobby with arcade. Image © CreatAR Images
the lobby with arcade. Image © CreatAR Images
the lobby with arcade. Image © CreatAR Images

We created a two-storied “tree courtyard” and a “lighting courtyard" cross to the roof. The lobby and two courtyards which arranged along the depth became the nodes of the space, vision and the transportation links within the building.

office surrounding the “tree courtyard”. Image © CreatAR Images
office surrounding the “tree courtyard”. Image © CreatAR Images
office surrounding the “tree courtyard”. Image © CreatAR Images
office surrounding the “tree courtyard”. Image © CreatAR Images

Juxtaposition of time
The original structure of the building like concrete beams and columns, steel frames and thin wooden beams supporting wooden floors are rough and beautiful. Some of them even got burnt in an unknown time. It is very impressive and rare among other office buildings on the Bund. With time pass by, the building is no longer used as a warehouse, but increasingly full of precipitation charm.

lounge area besides the lighting courtyard. Image © CreatAR Images
lounge area besides the lighting courtyard. Image © CreatAR Images
juxtaposition of old and new. Image © CreatAR Images
juxtaposition of old and new. Image © CreatAR Images

We use the way of collage and juxtaposition. The new components are exquisite and bright, which respond to the elegance Bund. Whey they juxtapose with the rough original structure, which presenting the tension of time and the dramatic of space, as well as an unexpected artistic experience.

juxtaposition of old and new. Image © CreatAR Images
juxtaposition of old and new. Image © CreatAR Images

Reborn
The renovated building was opened in early 2018 with new language and vitality. The top floor has become the first Galerie Perrotin in China Mainland. At the same time, it also attracts Lisson Gallery, RAM and many other media, design and art institutions to work in. The opening ceremony and dissemination plan were no longer needed because the rent was soon be full. As a project beginning from strategy and landing in space, it is really a gratification result for us.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lobby and Public Space Renovation of the Amber Building / KWSD" 04 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915955/lobby-and-public-space-renovation-of-the-amber-building-kwsd> ISSN 0719-8884
the lobby with arcade. Image © CreatAR Images

琥珀大楼大堂及公共区改造设计 / 境物建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.