All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. China
  5. designRESERVE
  6. 2018
  7. BigSmall Coffee / designRESERVE

BigSmall Coffee / designRESERVE

  • 21:00 - 1 May, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
BigSmall Coffee / designRESERVE
BigSmall Coffee / designRESERVE, © Boris Shiu
© Boris Shiu

clock inside. Image © Boris Shiu skylight. Image © Boris Shiu interior and bar. Image © Boris Shiu mural. Image © Boris Shiu + 23

  • Interiors Designers

  • Location

    Beijing, China
  • Category

  • Lead Architect

    Lydia Song
  • Design Team

    Lydia Song, Feng Yue, Dan Wen, Jill Pu, Berlin Huang
  • Area

    10.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Graphic Design

    Meat Studio
  • Murals Artist

    Eddie Shen
  • Consultants

    Songhua Zhang Group
  • Client

    Beijing BigSmall Coffee
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The project is located in the eastern quarter of Qianmen, historically the earliest commercial streets of Beijing, with adjacency to Tiananmen Square and the city’s historic axis. As part of the “Neighborhood Revival” plan, BigSmall Coffee was brought in by local redevelopment agency to become an anchor tenant to what will be a collection of creative businesses re-shaping contemporary urban life of this historic area. Accessible from main street, the 10 square meter compact space works as a gateway to a newly upgraded Hutong network, consisting of local residences and numerous courtyard houses managed by Mandarin Oriental Hotel Group.

corner view. Image © Boris Shiu
corner view. Image © Boris Shiu

The design’s challenge is to transform the miniature space into an iconic storefront and an active neighborhood “living room”.

axonometric
axonometric

The narrow space accommodates two programs, specialty coffee shop during daytime, and craft gin bar at night. The shift in program is expressed through a mechanism on the exterior façade. Made of stainless steel and brass plates, a semicircular clock-like installation forms the upper part of the façade. During daytime, the “clock hand” carrying the coffee shop logo moves along a programmed track.  At dusk, the logo plate will eclipse behind the signage of the gin bar, indicating the change of activity. Symbolizing celestial motion, the animated storefront creates a time-measure for the daily life of the community. 

elevation
elevation
roller shutter door. Image © Boris Shiu
roller shutter door. Image © Boris Shiu

The original flat roof was replaced by arched skylights, bringing in abundant natural light into the north-facing interior, transforming the once gloomy room into an outdoor-like space. The roofline of the adjacent courtyard building is visible through the skylights, evoking a sense of being in a traditional courtyard. Sharing the same materials of stainless steel and brass, the entire bar is welded together with the façade, becoming one structurally and visually. The gloss and precision of metal is contrasted with the roughness of the original timber beams and cement wall. This material composition signifies dramatic changes happening in this historic Beijing neighborhood.

clock inside. Image © Boris Shiu
clock inside. Image © Boris Shiu
skylight. Image © Boris Shiu
skylight. Image © Boris Shiu

Understanding BigSmall’s brand philosophy and roots in urban culture, designRESERVE hopes to build a “hideout” for Beijing’s much suppressed “Street Art”. Spanning two walls is a mural painted by an invited local artist. The mural’s vibrant colors and playful shapes are visible to the street, adding much needed color and energy to Beijing’s repetitive grey streetscape. Opposite the mural is a large steel roll-up gate painted with coffee menu in the style of street fliers commonly seen in Chinese cities. Sitting at the bar, wedged between the mural and the steel roll-up gate, is as if one is sitting in a narrow pedestrian ally, a disappearing Hutong in the everchanging city.

interior and bar. Image © Boris Shiu
interior and bar. Image © Boris Shiu
mural. Image © Boris Shiu
mural. Image © Boris Shiu

At dusk, the roll-up gate is lifted, revealing liquor shelves made of cantilevered acrylic panels and custom brass parts. Rows of glass gin bottles are set against circular mirrors and rough-textured plaster.  Warm light project through the transparent shelves, making them planes of light which then reflects off surrounding glass, mirrors and metals.  The symphony of light and reflection give the room a mysterious grotto-like quality, provoking curiosity in passing pedestrians. 

bar at night. Image © Boris Shiu
bar at night. Image © Boris Shiu
street view at night. Image © Boris Shiu
street view at night. Image © Boris Shiu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BigSmall Coffee / designRESERVE" 01 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915943/bigsmall-coffee-designreserve/> ISSN 0719-8884
© Boris Shiu

大小咖啡,北京前门店 / 余留地

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.