JP Residence / Sarau Arquitetura

JP Residence / Sarau Arquitetura

© Lio Simas© Lio Simas© Lio Simas© Lio Simas+ 37

Araçatuba, Brazil
  • Architects: Sarau Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area:  372
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Lio Simas
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alcoa, Bakoftec, Cerâmica Atlas, Deca, Portobello, Tigre
  • Engenheiro Estrutural:Pablo Fernando Vega Cardozo
  • Colaborador:Ricardo Cantelli
  • City:Araçatuba
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Lio Simas
© Lio Simas

Text description provided by the architects. In a corner lot with 1,119.66m², approximately 400 meters from the nearby lagoon, the single storey building was implemented due to climatic conditions, the immediate surroundings, the trapezoidal shape of the site and the client's intentions to have a residence that could enjoy the connection between the indoor spaces and the garden, which also needed to have a 25-meter long streak pool.

© Lio Simas
© Lio Simas

From these guidelines the project was developed with a clear distribution between the intimate area and the social area, and the main access of the residence occurs precisely in the meeting between these two sectors, which were also marked by the formal characteristics of each on. The Intimate area has a lower ceiling and a volume without roof, whereas the social area has a more generous ceiling height with a shed roof and apparent woodwork. Considering the greater possible use of the integration between the external and internal area, the building was implanted within the limits of the frontal and side retreats, in order to create a large central patio, where all the rooms are turned towards, which was enriched by the great green lawn area and the pool with a 25-meter streak and a spa in the far end of it.

© Lio Simas
© Lio Simas
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Lio Simas
© Lio Simas

The service areas, bathroom, sauna and technical areas are facing the south facade, where there is also a service access on that side, which connects with the internal part and the gourmet balcony of the residence. The social area, consisting of the living room, dining room, kitchen and gourmet balcony were fully integrated with each other and at the same time with the internal patio. 

© Lio Simas
© Lio Simas

The living room has a fireplace marked vertically by the stonework and the great ceiling height. Next to the gourmet balcony is thepooland the spa, which also Interact with the sauna and the toilet that supports this area of ​​the residence. The intimate area, distributed by the circulation valued by natural lighting and vegetation next to a tempered glass opening from the access hall, connects two suites, one of them being the master suite and two more demi-suites. All bathrooms are naturally lit and ventilated through skylights, with the exception of the master suite bathroom that has a large opening next to the bathtub that faces the front garden of the unit.

© Lio Simas
© Lio Simas

The simplicity in the aesthetic solution combined with the composition of the materials and the synergy with the customer had a key role for the final result. The large stone portico with a span of 20 meters is a striking feature in the work.

© Lio Simas
© Lio Simas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "JP Residence / Sarau Arquitetura" [Residência JP / Sarau Arquitetura] 01 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915932/jp-residence-sarau-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.