All
Projects
Products
Events
Competitions

Jordi & Anna interior renovation / Hiha Studio

Jordi & Anna interior renovation / Hiha Studio

© Pol Viladoms © Pol Viladoms © Pol Viladoms © Pol Viladoms + 17

Renovation  · 
El Poal, Spain
  • Architects Authors of this architecture project Hiha Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Huguet, Innaltech, Laes, Novallar, PMP
  • Architects in Charge

    Bernat Ardèvol
  • Design Team

    Jona Oliva, Genís Plassa, Edu Resina
  • Consultant

    Ardèvol Consultors Associats
More Specs Less Specs
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Text description provided by the architects. The project consisted of updating and adapting an existing building to the present, to new materials, to new ways of life.

The existing building is the result of the sum of two houses between a rammed earth party walls. They are buildings that respond to the typology in ​​La Plana de Lleida area featuring a rectangular plot that is around 5 meters wide and 15-30 meters in length.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
Sections
Sections
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

The main approach of the project was to empty the existing building in a selective way in order to attain the project aims and provide for the functional needs of the clients. This void allowed for the elimination of existing elements and for a reduction in the amount of surface requiring remodeling and thereby provides economic savings for the client. This decrease in remodeling area allowed us to provide the functional needs required by customers almost automatically. New visuals and relationships were also generated between the new rooms, both vertically and horizontally. The decision to place the empty spaces in contact with the north and south facades allowed us to obtain a greater contact surface with the exterior and to generate a more compact building. This reduced depth allowed us to extend the light from the facade to the center of the house.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms
1st floor plan
1st floor plan
© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Our efforts for this project were concentrated on giving the new spaces a domestic feel in the face of its monumentality. The new inner spaces generated by our selective vacuums are where we placed the spaces with a more "public" appeal.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

The building was developed on three levels, on the ground floor we have the "Roman Fauces" entrance, in tribute to the large entrance halls of the farmhouses and the traditional houses in the town. Day activities are concentrated on the first floor, with the living room, kitchen and dining room linked to the inner terrace and bathroom and the accompanying room. The second floor is dedicated to the night area where the rooms and the corresponding bathrooms are concentrated.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

The material essence of housing was achieved by fundamentally stripping and removing all ornaments and finishes prior to remodeling and returning the building to its original appearance. The rammed earth walls take on a prominent technical role in this new language since these walls allow us to regulate the natural moisture, temperature and acoustics of the interior of the house.

© Pol Viladoms
© Pol Viladoms

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Jordi & Anna interior renovation / Hiha Studio" [Reforma interior cal Jordi&Anna / Hiha Studio] 30 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915851/jordi-and-anna-interior-renovation-hiha-studio/> ISSN 0719-8884
© Pol Viladoms

Jordi & Anna私宅改造 / HihaStudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.