All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Belgium
  5. LOW Architecten
  6. 2018
  7. School Merlijn / LOW Architecten

School Merlijn / LOW Architecten

  • 02:00 - 23 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
School Merlijn / LOW Architecten
School Merlijn / LOW Architecten, © Johnny Umans
© Johnny Umans

© Johnny Umans © Johnny Umans © Johnny Umans © Johnny Umans + 13

© Johnny Umans
© Johnny Umans
Plans
Plans
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Text description provided by the architects. Most things look better when you put them in a circle. This was the starting point of LOW architecten and Abetec in designing the new primary school Merlijn in the Belgian city of Tongeren. The result is a volumetry which matches the experience of a child that grows from toddler to young adult.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

The new primary school Merlijn, located on a green plot in Tongeren, is characterised by the presence of various free standing volumes. The school is both functionally as formally an important link to the existing communal facilities around it (daycare, academy, sports infrastructure, etc.). With its central position, the building plays a key role while its round shape references a pavilion in the park. It organises, conducts and shapes the outdoor space without privatising or occupying it.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

The specific volumetry of the building is the result of spatially organising the experience of a child growing from toddler to young adult – two phases in life that demand a different approach. Although the school building is conceived as a whole, two zones can be perceived. Firstly an embracing, enclosed and protective zone is created for the toddlers surrounded by classrooms. As they move on to primary school, they arrive in a more formal and rectangular volume that directs them to the wide world they will soon discover. The appearance makes the school blend with its surroundings. The organic low ring is the heart of the new green campus, while the volume of the primary school with its two floors relates to the surrounding existing buildings.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School Merlijn / LOW Architecten" 23 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915547/school-merlijn-low-architecten/> ISSN 0719-8884
© Johnny Umans

多义圆环梅林学校 / LOW Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.