We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

A.S. House / BLT Arquitectos

A.S. House / BLT Arquitectos

© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas+ 28

Mendiolaza, Argentina
  • Architects: BLT Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  240
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Javier Agustin Rojas
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Indus Parquet, Sicco Aluminios, Silma
  • Lead Architects: Esteban Barrera , Javier Lozada
More SpecsLess Specs
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Text description provided by the architects. The house is located in a land with a complex condition; a slope to the south, visuals to the north, and a small garden forested with native species in its lower part. It was necessary to locate all the main spaces of the house at the same level to satisfy the requirements of those who will live there.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
Ground Floor
Ground Floor
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The solution was an armed house as a half cloister, in which it always circulated around its patio, a space that would serve as the focal point of the house, organizer of all its spaces, and that would allow us to capture the light from the north while the spaces would continue taking the visuals to the forest in the south.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
Axonometric
Axonometric
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

We support only one of the vertices of the house, to let the topography flow freely below, generating in its lower part a large semi-covered space that will be the quincho of the house.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The main decision of the project was to let the sloping topography pass through the patio and below the house. To achieve this, we used an independent structure with pilotis, separating the slabs from the natural terrain.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Towards the street a brick wall acts as a filter giving privacy to the patio. This screening takes the two axes that make up the house; the orthogonal and the diagonal, conforming the enclosure to the street and solving at the same time the meeting of both geometries.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A.S. House / BLT Arquitectos" [Casa AS / BLT Arquitectos] 22 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915486/as-house-blt-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.