All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. The Netherlands
  5. Team V Architecture
  6. 2019
  7. Atlas - Eindhoven University of Technology / Team V Architecture

Atlas - Eindhoven University of Technology / Team V Architecture

  • 09:00 - 21 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Atlas - Eindhoven University of Technology / Team V Architecture
© Jannes Linders / Egbert de Boer
© Jannes Linders / Egbert de Boer

© Jannes Linders / Egbert de Boer © Jannes Linders / Egbert de Boer © Jannes Linders / Egbert de Boer © Jannes Linders / Egbert de Boer + 31

    • Clients

      TU Eindhoven
    • Construction engineer

      Van Rossum
    • Building installations engineer

      Valstar Simonis
    • Building Physics Engineer and Sustainability Expert

      Peutz
    • More Specs Less Specs
    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    Text description provided by the architects. Atlas, the renovated main building of Eindhoven University of Technology (TU/e), is an award winning, smart and sustainable university building, which has officially been opened on the 21st of March 2019. By combining state-of-the-art materials with optimal reuse, the robust Atlas building dating from the sixties is transformed into a light and energy efficient university building by Team V Architecture, Van Rossum, Valstar Simonis and Peutz. It is now one of the most sustainable education buildings in the world.

    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    Ambitious Renovation
    The renovation of Atlas (41.500m²) is part of a large-scale renewal of a previously rather closed-off TU/e Campus into an open Science Park of international allure. Due to cultural-historical value, TU/e decided to renovate the Atlas building. Built in 1959-1963, the building was originally designed by architect S.J. van Embden.

    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    The building was in need of renewal and did not meet the current quality requirements in terms of design, installations and functionality. It now houses lecture rooms and study areas for two faculties, a restaurant, exhibition space and work spaces for several service departments and the Executive Board. Atlas is the first renovated education building in the Netherlands to gain the highest BREEAM sustainability score 'Outstanding' and, in 2017, won an International BREEAM Award.

    Ground floor plan
    Ground floor plan
    Section 03
    Section 03

    Red Connector
    The most striking spatial intervention is formed by the new central red staircase, which zigzags from the ground floor, through the concrete construction, to the top of the building. The staircase follows as many existing voids in the concrete floors as possible, therefore the structural impact is cleverly limited. All shared facilities, such as the lecture halls and practical rooms, are positioned alongside the red staircase. It makes this seemingly simple intervention the new heart of the building. The staircase connects the campus to the two faculties which are housed on either sides of the building.

    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    Hi-tech facade
    A particularly special design element is the new curtain wall consisting of highly insulating triple glazing with interior sun blinds with a hi-tech coating. The facade is designed to keep the heat out during the day and provide extra insulation at night. By using state-of-the-art materials this ‘simple’ curtain wall with lowered sun blinds equates to the thermal values of an insulated cavity wall. Equally special is the building’s ‘night flush’. During summer nights the floor-to-ceiling windows slide outwards to cool and naturally ventilate the building.

    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    Living Lab
    To achieve the high ambitions regarding  sustainability the design-team worked closely with researchers from the Intelligent Lighting Institute of TU/e. The building acts as a Living Lab for research on innovative and sustainable technologies. The whole building is equipped with smart and efficient LED lighting, configured at a relatively low light level condition: the implemented Smart Energysaving Light (SEL) system.

    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    It is an open system which allows new, project-specific applications to collect data for academic research and reduce energy use. Users can adjust the light settings or room temperature themselves through an app, or make reservations for a meeting room. Partly due to the use of this smart building system for research, Atlas is regarded as an international example of sustainable renovation and innovation.

    Sustainability
    Sustainability

    Two New Renovations
    Eindhoven University of Technology has been working on a large-scale renewal of the campus for several years now. Recently it has been published that Team V Architecture has been selected as the architect for the renovation of two more campus buildings - also originally designed by Van Embden - ‘Laplace’ (1972, 12.000 m²) and ‘Gemini’ (1974, 34.000 m²).

    © Jannes Linders / Egbert de Boer
    © Jannes Linders / Egbert de Boer

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Atlas - Eindhoven University of Technology / Team V Architecture" 21 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914644/atlas-eindhoven-university-of-technology-the-netherlands-team-v-architecture/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.