We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pattern House / MM++ architects

Pattern House / MM++ architects
© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

© Hiroyuki OKI© Hiroyuki OKI© Hiroyuki OKI© Hiroyuki OKI+ 24

Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Architects: MM++ architects
  • Area Area of this architecture project Area:  230
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hiroyuki OKI
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kohler, Ceasar, TOSHIBA, Teka, VALVO
  • Lead Architects: Mỹ An Phạm Thị, Long Phan Nguyễn Thanh, Michael Charruault
© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

Text description provided by the architects. Located west of Ho Chi Minh city on a 5m x 15m land, this construction is an example of the standard southeast Asian housing type called “shop-house” or “tube house”. Typically, this typology suffers from lack of natural ventilation and sunlight, also from lack of space resulting in a feeling of confinement.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

Inspired by Vietnamese modernism heritage, the design team has experimented with bricks patterns and breeze cement blocks to compose a vibrant facade, yet rational. The built-in planters with bamboo trees are filtering the direct sunlight and provide enough privacy while large openings extending visually interior spaces to the outdoors.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI
Section
Section
© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

The breeze blocks are used for both facades and internal walls to allow permanent efficient cross ventilation of the open spaces. The program includes four bedrooms, with one on the ground floor, making the floor plan very constrained. The staircase occupies a central place in the floor plan to distribute the front and the back of the house proportionally.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

Its particular design, with the timber drawers, steel anchored steps and concrete solid color parts, makes it a strong focal point in the interior design scheme. Above, two large skylights, ensure plenty of natural lighting inside the house, up to the ground floor and complete the natural ventilation system.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

Each landing is optimized with bookshelves units as guardrail, planters with vegetation and working corner, turning the circulation corridors into living spaces. The ground floor combines kitchen, dining, and lounge together in one open space. The kitchen was developed into an L shape and split to optimize the plan and increase the feeling of openness while dining furniture and sofa are “plugged” with the stair to form a unique design and playful experience.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

The open bathroom and the circular skylight on the second floor complete the user experience. Its vivid yellow surface catches the sunlight all day round to bring a peaceful feeling very relaxing and energizing. The roof, accessible, is planted in order to create a thermal buffer layer and cool down the construction.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

In addition to natural light, ventilation, lush vegetation and optimized spaces, the vivid colors applied on many design elements and finishes constitute an answer to the client’s request to get a joyful and playful living space. It was the occasion for the design team to experiment with an unusual color palette and create unique harmonious interiors.

© Hiroyuki OKI
© Hiroyuki OKI

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pattern House / MM++ architects" 10 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914473/pattern-house-mm-plus-plus-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.