MUKU Nursery / Tezuka Architects

MUKU Nursery / Tezuka Architects

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Windows, Wood, BeamMUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 4 of 17MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 6 of 17MUKU Nursery / Tezuka Architects - Windows+ 17

  • Architect In Charge : Takaharu Tezuka, Yui Tezuka, Kenta Yano
  • Facility Design : Office May, Yousuke Hitomi, Minami Yuya, Oshima Masami
  • Art Director : Okada Hideaki, Mai Kanno, Yamagishi Erika, Marukin Ad
  • City : Fuji
  • Country : Japan
More SpecsLess Specs
MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 9 of 17
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

Text description provided by the architects. It should be named as bubble rather than circle planning. The plan is looking like bubbles slowly rising up in air keeping optimum distance between each other. Each bubble has only one function. There is no wall inside. Like a single cell organism supported by organelles, mitochondria, ribosome and etc., each bubble is supported by furniture and low partitions.

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 1 of 17
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

There is always criticism about the circular plan. It is not easy to arrange furniture. Structure is complicated. I have no objection against those, yet we found there are significant advantages on this circle planning comparing to conventional modular planning.

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Windows, Wood, Beam
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

First of all, the positioning of each function is completely free from geometrical restrictions. Each room can be located as it is analyzed on diagram. The size of each room can be adjusted freely.

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Beam, Deck, Patio
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

Secondly, the visibility is excellent. Visibility is one of the most important requirements of a kindergarten and nursery school. The round shape brings 360 degree visibility naturally. The gap formed between bubbles provides glimpses from one end to another side. The view from the office is very close to the one from the bridge of a ship.

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 15 of 17
Plan 1:200
MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 16 of 17
Section 1:200
MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 17 of 17
Section 1:50

Thirdly, the round shape provokes the endless circular movement of children. It is endless instinctive movement. The circles are linked with each other and create infinite combinations.

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Beam, Column, Patio
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA
MUKU Nursery / Tezuka Architects - Image 8 of 17
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA
MUKU Nursery / Tezuka Architects - Garden, Patio, Courtyard
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

There is only one circle which allows children to cross. It is a dish of water for children. There is no step but only a gentle slope and the depth is only 30 centimeter. In the winter, the water is drained and the pool becomes an empty dish where children show motion of procession.

MUKU Nursery / Tezuka Architects - Windows, Beam
© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fuji, Shizuoka, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MUKU Nursery / Tezuka Architects" 05 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914422/muku-nursery-takaharu-plus-yui-tezuka-architects> ISSN 0719-8884

© FOTOTECA - KIDA KATSUHISA

MUKU 托儿所 / 手塚建筑研究所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.