the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. MÉTODO
  6. 2015
  7. La Peña Extension / MÉTODO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

La Peña Extension / MÉTODO

  • 06:00 - 4 April, 2019
  • Translated by Emma Johansson
La Peña Extension / MÉTODO
La Peña Extension / MÉTODO, © Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

© Tatiana Mestre © Tatiana Mestre © Tatiana Mestre © Tatiana Mestre + 20

  • Architects

  • Location

    Valle de Bravo, Mexico
  • Category

  • Architects in Charge

    Bernardo García, María José Villareal
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photography

    Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

Text description provided by the architects. To properly contextualize a new work is of utmost importance, especially in interventions of existing projects, in cases of renovations and/or extensions. In a certain way, the natural context in which they are situated is already influenced, as an intrinsic part of the environment. 

© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

La Peña, an extension of a house, is intended to contemplate the environment in which it is located. On one hand, the shape of the terrace responds to the topography of the garden and through the use of natural materials, it seems to mimic the natural environment and become part of it. Functionally, this "topographic architecture" activates this part of the terrain, which was underutilized, bringing the user closer to the lake.

© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

The terrace is divided into three platforms that relate to the levels of the terrain and the use of each one of them. On the first one we located a dining area; the second one functions as a resting space and on the last one there is a fire pit and a jacuzzi. The three platforms are directly related to one another, that is, a person who is located on one of them can be cohabiting with another person who is on the next platform.

© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

The other part of the project, a suite that arises from the client's need, whose location was chosen based on the lake view and its solar orientation, was made with the apparent materials that already surrounded the house, preserving the existing architecture intact. With its conception it became a tribute to the environment of the house, finishing the access directly with a rock, which is framed with two new stone walls. Likewise, to emphasize the interaction with the natural environment, we use the existing rock as a bench in the shower, using it as a fundamental element, being visible from all spaces within the new bungalow.

© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

During the construction process, we discovered the existence of a large rock that we were able to use as a back wall of the bedroom, emphasizing our interest in giving natural elements a function. At the same time, it is a good example of one of the most important characteristics of the architecture of Método: The aesthetics of our architecture is based on showing the function of the building, in other words, an element that has a spatial or structural function can at the same time be a decorative element. 

© Tatiana Mestre
© Tatiana Mestre

View the complete gallery

About this office
Cite: "La Peña Extension / MÉTODO" [Intervención La Peña / MÉTODO] 04 Apr 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/914281/la-pena-extension-metodo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.