All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. China
  5. X+Living
  6. 2019
  7. Chongqing Zhongshuge Bookstore / X+Living

Chongqing Zhongshuge Bookstore / X+Living

  • 20:00 - 3 April, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Chongqing Zhongshuge Bookstore / X+Living
Chongqing Zhongshuge Bookstore / X+Living, © Feng Shao
© Feng Shao

© Feng Shao © Feng Shao © Feng Shao © Feng Shao + 15

  • Interiors Designers

  • Location

    3F-4F, Zodi Plaza, Yangjiaping District, Chongqing, China
  • Category

  • Lead Architects

    Xiang Li
  • Design Team

    Huan Liu
  • Clients

    Shanghai Zhongshu Industrial Ltd
  • Area

    1300.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Feng Shao
© Feng Shao

Text description provided by the architects. As one of the world’s largest inland city of mountains and rivers, Chongqing is a city full of surprises and wonderful and charming corners. Since ancient times, its landscape and numerous historical sites have attracted many ancient writers and calligraphers. Until today, Chongqing is still a city of attraction to everyone.

© Feng Shao
© Feng Shao

Located on the 3rd and 4th Floor of Zodi Plaza, Yangjiaping, the Chongqing Zhongshuge greets visitors with a simple glass facade covered with text. Once inside, scattered “lampshade-shaped bookshelves” are found throughout the dark brown lobby. Visitors can feel as if they were in a bright and warm private study when they read in the warm light projected from inside the lampshades.

© Feng Shao
© Feng Shao

On one corner of the lampshade-shaped lobby is a quiet reading corridor, with bookshelves extending down the hallway. The bookshelves reflect on the ground and form a tunnel of books that beckons visitors to follow it deeper into space and knowledge. On the other corner of the lobby are the children’s reading room, where the bookshelves are built colorful withdrawn Chongqing’s landscape, buildings, and transportation. Children may feel like in the charming Chongqing while reading in this room.

© Feng Shao
© Feng Shao
© Feng Shao
© Feng Shao

Further down the corridor and the children’s reading room is the main study, a “ladder hall” where the stair double as bookshelves and the mirrored ceiling overhead doubles the size of the already astonishing room. Space allows visitors to rest on the shelved steps and be immersed in books and thoughts.

© Feng Shao
© Feng Shao

Up to the 4th floor from the “ladder hall” is a leisure area, where visitors can enjoy the aroma of coffee or a taste of good tea and immerse themselves into a tranquil world of different stories by reading. The “lampshade-shaped bookshelves” around create scattered booths at this area, in which visitors may gather with friends to have fun reading and enjoy their leisure time. Connected to the leisure area is the extensive reading hall, where works of great minds are listed and visitors are able to broaden their eyes and enrich their spiritual world.

© Feng Shao
© Feng Shao
3F Layout
3F Layout
© Feng Shao
© Feng Shao

Zhongshuge Bookstore is a good place to read books, understand one’s life and meet others. It is hoped that visitors to it can not only read good and new books but also meet friends of the same interests.

© Feng Shao
© Feng Shao

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chongqing Zhongshuge Bookstore / X+Living" 03 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914223/chongqing-zhongshuge-bookstore-x-plus-living/> ISSN 0719-8884
© Feng Shao

重庆钟书阁 / 唯想国际

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.