All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Belgium
  5. HUB
  6. 2012
  7. Sanba & Stad Renovation / HUB

Sanba & Stad Renovation / HUB

  • 13:00 - 11 May, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Sanba & Stad Renovation / HUB
Sanba & Stad Renovation / HUB, © Ilse Liekens
© Ilse Liekens

© Ilse Liekens © Ilse Liekens © Ilse Liekens © Ilse Liekens + 19

  • Architects

    HUB
  • Location

    Rijnkaai 22-24, 2000 Antwerpen, Belgium
  • Category

  • Lead Architects

    HUB
  • Design Team

    Bureau Bouwtechniek, Abt, Tecon Groep
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Clients

    Rijnkaai bvba, Mr. Maurice Verbaet
  • Mixed Program

    3800.0 m²
  • Underground Parking

    1250.0 m²
  • More Specs Less Specs
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

Text description provided by the architects. An ensemble by the river.
The ‘Sanba and Stad’ project comprises a dyad at an exclusive location in the bend of the river Scheldt in Antwerp. It includes the renovation of an historic warehouse and the new construction of a lavish and elegant residential building.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

Sanba is a model type warehouse which runs throughout the city block and has 2 identical facades on the Rijnkaai and in the Braziliëstraat. The deep floors with robust, concrete structures are reflected around the central courtyard with the authentic stairs and passageway which give access to the building.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

This part of the building is to be renovated with maximum retention of the warehouse’s original identity. A two-storey penthouse has been added to the riverside. This penthouse – the roof villa – is leant form by virtue of its own sculptural identity whose copper roof creates contrast with while “capping off” the adjacent warehouse.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens
Plan
Plan
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

Stad is a new-build apartment building located on the Rijnkaai side. The building is characterised by its 15m long façade which has an open relation to the Scheldt and its magnificent bend. The inner area is shared with Sanba. Each layer houses a spacious residential unit oriented to both sides of the building. With the exception of a single column, the homes are entirely structure-less, allowing for total flexibility in tailoring the space to individual requirements.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

The characteristic façade structure seeks a balance between the special surrounds and an intimacy that goes hand in hand with living. Subtle shifts in the façade surface intimate the scale of each residence in the building as a whole. As if grafted upon these shifts, the window openings become more and more generous as the height increases: from intimate living spaces on the first floor to a more direct relationship with the river on the highest floors.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sanba & Stad Renovation / HUB" 11 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/914089/sanba-and-stad-renovation-hub/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.