All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Tato Architects
  6. 2017
  7. House in Sonobe / Tato Architects

House in Sonobe / Tato Architects

  • 00:00 - 27 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
House in Sonobe / Tato Architects
House in Sonobe / Tato Architects, Exterior view from Southwest. The large siding door of the Sunroom is opened
Exterior view from Southwest. The large siding door of the Sunroom is opened

Exterior view from West. The large siding door of the Sunroom is opened. Overlooking the Sunroom. Large sliding doors closed Sunroom. View towards Entrance Sunroom. View towards Dining area + 36

  • Structure

    Takashi Manda Structural Design
  • Structure Design Team

    Takashi Manda, Taijiro Kato
  • Construction

    Shoken Kikaku
  • More Specs Less Specs
Exterior view from West. The large siding door of the Sunroom is opened.
Exterior view from West. The large siding door of the Sunroom is opened.

Text description provided by the architects. This house stands in a new residential district in the mountains, which was put up for sale in the 1990s. The region has a slightly cool and wet climate, when looking at the other houses in the vicinity; you can see that many of them feature lean-to-sheds, designed as small sunrooms, made by enclosing a back entrance or veranda with corrugated polycarbonate panels. These so-called ‘terrace enclosures’ are often used as storehouses in winter, or as places for drying laundry – a clever feature, that we realized represents, a certain style shared among the various new mass-produced houses of this residential district.

Overlooking the Sunroom. Large sliding doors closed
Overlooking the Sunroom. Large sliding doors closed
View towards the Dining and Living room, from the Kitchen
View towards the Dining and Living room, from the Kitchen

We used these terrace enclosures as inspiration for the materials and functions of our sunroom. We also incorporated a wide-eaved terrace and other semi-outdoor spaces into the interior of the house. Our expectation was that these would act as interfaces between the surrounding environments.

Sunroom. View towards Entrance
Sunroom. View towards Entrance

Regarding the volume of the house, we used a simple square grid and its diagonals to create the different spaces such as one that is intimately sized, and another containing a spacious void. To each of these, we attached semi-outdoor spaces.
The wall of the sunroom is made from a large hanging door that can slide open to turn the sunroom into an outdoor area, or enclose the second floor space under the eaves.
On the south side of the site, we followed the example of the neighborhoods lean-to sheds and created an alcove and storage space.

Sunroom. View towards Dining area
Sunroom. View towards Dining area
© Shinkenchiku Sha
© Shinkenchiku Sha

Around the house, centered on the site, we piled up the earth left over from the foundation work in an attempt to reclaim the original slope that existed before the site was developed into tiered platforms for residential development. This reclaimed mound of earth will be covered in grass, and with time, the owners will make it into a garden.

Exterior view from Northeast
Exterior view from Northeast

The interior is finished using Moiss, a material that catches light and regulates humidity. Glass inserted at the boundaries reflects and permeates the light, like facets of a crystal. This house embodies a variety of interior scenery intermixed with landscapes from near and far. 

Exterior view from Southwest. The large siding door of the Sunroom is opened
Exterior view from Southwest. The large siding door of the Sunroom is opened

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Sonobe / Tato Architects" 27 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913914/house-in-sonobe-tato-architects/> ISSN 0719-8884
Exterior view from Southwest. The large siding door of the Sunroom is opened

园部住宅 / 岛田阳建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.