the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. Tropical Space
  6. 2019
  7. Cuckoo House / Tropical Space

Cuckoo House / Tropical Space

  • 00:00 - 25 March, 2019
  • Curated by Clara Ott
Cuckoo House / Tropical Space
Cuckoo House / Tropical Space, © Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

© Oki Hiroyuki © Oki Hiroyuki © Oki Hiroyuki © Oki Hiroyuki + 38

  • Architects

  • Location

    Hòa Xuân, Vietnam
  • Category

  • Lead Architects

    Nguyen Hai Long, Tran Thi Ngu Ngon, Nguyen Anh Duc, Teresa Tran
  • Area

    274.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

Text description provided by the architects. The Cuckoo House is a house for 4 people (parents and 2 kids) combining with a coffee shop located in Da Nang, Vietnam and designed by Tropical Space in 2018. The project is built by the local clay brick which brings a familiar feeling to the user and has the architectural shape reminding about the Cuckoo Clock

© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

 The Cuckoo house includes three blocks which is connected by the buffer layers. These blocks place on another rectangular block which is function as a base. This base block is the coffee shop with the garden as outdoor area and the indoor space.

© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

 Three blocks above are separated functional spaces of the house and linked by the buffer layers which is un-fully covered.

© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

 Block A is the master bedroom including two floors. The upper floor is the bedroom and the other one is bathroom and walk-in closet. Block B also has two floors. The upper floor is the kids’ bedroom and the bellow is the living room. Block C accommodates the kitchen and dining table.

© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

 Like a habit, most of people’ daily activities usually take place in functional spaces, Tropical Space detaches walls which are used to defined the place and offer the buffer space to urge people leave their rooms and join together. These buffer layers can be used flexibly, connecting the indoor and the outdoor of the house which could make the family activities could be both private and open, Meanwhile, it allows the breeze go through all corners of the house and make it chill in the tropical summer.

© Oki Hiroyuki
© Oki Hiroyuki

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cuckoo House / Tropical Space" 25 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913829/cuckoo-house-tropical-space/> ISSN 0719-8884
© Oki Hiroyuki

布谷屋 / Tropical Space

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.