the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Mexico
  5. Studio de Arquitectura y Ciudad
  6. 2018
  7. BioEngineering Center / Studio de Arquitectura y Ciudad

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

BioEngineering Center / Studio de Arquitectura y Ciudad

BioEngineering Center / Studio de Arquitectura y Ciudad
BioEngineering Center / Studio de Arquitectura y Ciudad, © The Raws
© The Raws

© The Raws © The Raws © The Raws © The Raws + 31

  • Architects

  • Location

    Epigmenio González 500, San Pablo, 76130 Santiago de Querétaro, Qro., Mexico
  • Category

  • Lead Architect

    Armando Birlain López
  • Design Team

    Cecilia Domínguez, Nelly Cantú, Jorge Díaz, Miguel González, Edgar Bringas, Claudia Carreño.
  • Area

    6200.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Collaborators

    ITESM Infraestructura, Jorge Javier
  • Client

    Tecnológico de Monterrey, Campus Querétaro
  • Structure

    FVS Ingeniería
  • Mechanical, Electrical and Hydrosanitary Installations

    JPR Proyectos
  • Facade

    Vicrion
  • Energy

    Sergio Rodríguez
  • Contractor

    IC Búfalo
  • Project Manager

    Rafael Lozano
  • Management Team

    Luis Mario Padilla, Guillermina López, Carolina Muñoz, Alejandro Machín.
  • More Specs Less Specs
© The Raws
© The Raws

Text description provided by the architects. The project is an extension to the teaching infrastructure for the BioEngineering Department. Tecnológico de Monterrey’s Queretaro campus was initially organized in a more or less recognizable Cartesian mesh in its first built volumes, arbitrarily rotated 41 degrees from the north. Given the absence of order and intention in the infrastructure that was built in the last 20 years, Sasaki Design was invited to develop a new master plan. Sasaki’s attempt aims to give order and meaning to the campus, as the current set lacks meaning and identity. The plan defines two axes in a Roman way that originate in a new "heart" from which everything would start. The project is located at the east end of one of these two guiding axes. This implies a certain hierarchy without becoming the most important building. The new Laboratories seek at their site to generate three types of new public spaces with different qualities among them: two exterior piazzas, a portico and an interior garden.

© The Raws
© The Raws

Tecnológico de Monterrey is undergoing one of its most profund and radical transformations with the creation of Tec21 Educational Model, a methodology that is based in challenges and practical experimentation that sets aside the traditional way of teaching. The spaces required challenge maximum flexibility and adaptability, which is not an easy endeavor with research and laboratory facilities.

© The Raws
© The Raws

The formal scheme is a prism of identical sides conformed by 12 equal structural modules and 4 special ones in the corners. The structural scheme is a ring that eliminates the use of constructive joints to work monolithically. In section, the building reacts to the demands of the program sometimes with heights and averages, double heights or underground levels. All adjusted to an educational model that allows maximum flexibility and adaptability.

The site was the last big campus garden. For this reason, the project seeks to present a complete transparency in its access level. The program is raised to leave only the spaces of common use, allowing the possibility of seeing through the building a sequence of gardens with shades of intense shadows thanks to the roofed program. The perimeter skin is a responsive facade that allows maximum indirect light without heat gain, promoting internal comfort.

© The Raws
© The Raws
Section
Section
© The Raws
© The Raws

The three main ideas around the design of the building are: the and universal space of the contained central garden, the clarity and power of the structure, and the use of indirect natural light applied to an academic research space.

© The Raws
© The Raws

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BioEngineering Center / Studio de Arquitectura y Ciudad" [BioEngineering Center / Studio de Arquitectura y Ciudad] 27 Mar 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/913818/bioengineering-center-studio-de-arquitectura-y-ciudad/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.