All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Mole Architects
  6. 2017
  7. Fijal House / Mole Architects

Fijal House / Mole Architects

  • 13:00 - 30 March, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Fijal House / Mole Architects
Fijal House / Mole Architects, © Matthew Smith
© Matthew Smith

© Matthew Smith © Matthew Smith © Matthew Smith © Matthew Smith + 33

© Matthew Smith
© Matthew Smith

Text description provided by the architects. Fijal House is a new family house set within Ely’s central conservation area. The house replaced a garage on land originally intended as an additional plot when the street was laid out in 1905 and now sits between the two Edwardian detached houses. The architectural expression of the brick-clad house is a contemporary interpretation of the Edwardian differentiation between the plain flank walls and the decorative fronts.

© Matthew Smith
© Matthew Smith
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Matthew Smith
© Matthew Smith

The vertical saw-tooth rhythm of the front elevation is derived from the engaged stone columns at the entrance to Ely Cathedral and created with a fully bonded brick set at ninety-degree angles, with specials at the two sides. The entrance recess is set under a precast concrete lintol which spans into the front elevation and above the window of the front room and is lined in colored encaustic tiles.

© Matthew Smith
© Matthew Smith

The house is constructed from a prefabricated timber frame, with internal ground floor and internal walls in concrete screed and dense concrete blockwork for additional thermal mass. Sunlight is brought into the house throughout the day by the roof lights on the south side, set above the dining area and stairs. The upper floor sits under a steeply pitched roof with exposed rafters. The pitch is taken from the nave of the cathedral; the standing seam roof reminiscent of the cathedral’s lead roof.  This gives the modest bedrooms a sense of scale and character unusual in a suburban house. 

© Matthew Smith
© Matthew Smith
Section A
Section A
© Matthew Smith
© Matthew Smith

The internal layout is designed for a degree of flexibility. Our clients wanted a house that could open up for large parties but have an acoustic separation between rooms when in daily family use. The materials are simple; dark stone floor, pale ash wall linings, with the upstairs carpeted. Curved details internally are a contrast to the angular external forms.

© Matthew Smith
© Matthew Smith

View the complete gallery

About this office
Cite: "Fijal House / Mole Architects" 30 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913652/fijal-house-mole-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.