All
Projects
Products
Events
Competitions

Pump House / Design and Research Institute of Shanghai Construction No.7

Pump House / Design and Research Institute of Shanghai Construction No.7

© Tianyi Wang © Tianyi Wang © Tianyi Wang © Tianyi Wang + 20

Xuhui, China
  • Clients: Shanghai Construction No.7(Group) Co.Ltd
  • Engineering: Qinyong Huang, Dunfeng She
  • Landscape: Yun Tao
  • Construction Company: Shanghai Construction No.7(Group) Co.Ltd
  • Construction Team: Jinbiao Dong, Jianmin Chen
More Specs Less Specs
© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

Text description provided by the architects. Gazebo was originally a pump house of the state-owned marble factory. As time goes by, the marble factory has been abandoned for a long time, and with the development of the city, the pump house has become a bustling urban area.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

The pump house is located at the northwest corner of the site, and the tall metasequoia forest densely planted on the northeast side and the climbing vines covered on the broken outer wall cover the sun for the pump house. The indoor temperature in summer is about five to six degrees lower than the outdoor. it is a great place to relax in the office park.

Location Analysis
Location Analysis

Interior space of the original pump room is relatively closed, and the façade has only two small windows for lights and ventilation. “Gazebo” means people can stop and rest. In order to adapt to the new function as a gazebo.  Under the premise of retaining vertical force transmission members, we opened the facade maximally. We inserted three flat long windows into the facade. it makes the interior space and exterior landscape be combined, then the feeling of gazebo has been created. A door window was inserted into the southern facade.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

The lowered window hole extends the sight to the depths of the jungle. The upper brick wall has been white painted after the original decoration had been removed, So the original material texture is revealed clearly. At the same time, the towering indoor space and the low level band-shaped opening form. Spatial contrast in vertical and horizontal directions.

Dismantled isometric
Dismantled isometric

The warm color wall washers are installed on the four brick columns to light the upper part, so that the texture of the brick wall is fully displayed. At the same time, the lighting fixtures are not directly seen from the outside, and the lighting effect is softer.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

The low window hole also allows the building to retain a large number of solid walls, thus retaining the sense of volume of the original building. So that after the renovation is completed, the building can still retain the rough and stocky style of the previous pumping station. “Minimumly disturb the original silent atmosphere" is our finalgoals .

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

The original pump house is a one floor brick-concrete mixed structural building. In order to form the "Gazebo" intention, the original vertical force-transmitting member (original brick wall) is greatly weakened after four enlarged window holeswas inserted. In order to continuously transfer the load of the upper wall and the reinforced concrete roof panel to the foundation, the four window holes are designed as a reinforced concrete rigid frame composed of structural columns and cross beams, so that the vertical force transmission system can be continuous.

Perspective Section
Perspective Section

The arc-shaped cross beam has an outward overturning moment with respect to the line connecting the two supporting points. In order to make the structure more reasonable, the concrete slab is extended from the bottom of the cross beam toward inner space. This slab can balance the overturning moment, and at the same time, four deep windows hole has been created to shade sunshine and proof rainwater.A 15mm wide  drainage groove is reserved on the concrete windowsill, and a rainwater pipe is hide under the windowsill.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

After the long time of disrepair, this time we repainted the original brick wall façade, on the hand, the newly reinforced concrete structure system are made of exposed concrete, so that the retained part and the newly inserted part are visible at a glance. And at the same time, the relation of orginal and new structure system is clearly revealed.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

Summary: In this renovation project, under the premise of satisfying the new function of gazebo, we try to use the most simple and restraint method and the appropriate scale and proportion to retain the characteristics of the original building and the quiet atmosphere of original site.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

During the construction process, the vines on the outer wall were destroyed, but now, some new creepers had climbed onto the wall again.  We hope the facade can be recovered by creepers and the traces of the renovation can't be seen as the summer comes again.

© Tianyi Wang
© Tianyi Wang

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 188# Longwu Road, Xuhui District, Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pump House / Design and Research Institute of Shanghai Construction No.7" 27 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913623/pump-house-design-and-research-institute-of-shanghai-construction-n-group/> ISSN 0719-8884
© Tianyi Wang

上海市徐汇区龙吴路泵房改造工程 / 上海建工七建集团工程设计研究院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.