All
Projects
Products
Events
Competitions

Da Figueira House / Stemmer Rodrigues Arquitetura

Da Figueira House / Stemmer Rodrigues Arquitetura

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 33

Houses  · 
Porto Alegre, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Marcelo Donadussi
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Badenbox, Belas Artes, Scheid, VEKA
  • Lead Architect

    Paulo Henrique Rodrigues, Roberto Stemmer, Ingrid Stemmer
  • Design Team

    Francine Azevedo, Renata Lui
  • Engineering

    Pedro Chapon
  • Landscape

    Susana Nedel
  • Consultants

    Pedro Chapon
More Specs Less Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. The fig tree represents the starting point for this project, putting it in evidence and respecting its pre-existence on the ground. The roots of the tree were preserved in their entirety, shifting the foundations of the building to the side in a minimal impact area.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Site Plan
Site Plan
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The composition of the main facade is a tuning of contrasts between the rigidity of the concrete, the fig tree that gives its name to the house and the great rock that simulates the support of the volume, honouring a strong element of the regional landscape. In contrast to the sturdiness of the upper block, the lightness of the free space at the pedestrian level provides the transparency needed to contemplate the scene.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The facade facing the street serves as a blockade of the south wind. The sunshine and sight are therefore facing the opposite direction, to the north, maximising the contact with the channel water, energy efficiency and privacy. This resulted in a clean facade preserving the integrity of the volume.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The south wind, usually of very low temperatures, is repelled by the frontal facade, increasing the thermal comfort. The north wind is mild and ventilates the inner part of the house. On the ground floor and second floor were installed motorised mobile skylights, which in addition to lighting fulfil the function of exhaustion of hot air on summer days, sucking hot air out of the house and reducing the thermal amplitude.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The upper level concrete block houses the intimate area, which faces integrally to the north. In the lower floor, a longitudinal volume in steel and glass cut the social area towards the water, the great attraction of the place. In this area, the terrace integrates with the dormitories as an atmosphere of family intimacy and relaxation, overlooking the horizon of Porto Alegre. Its outer coating enhances ipe wood. The stones are boulders and their raw shape is original, shaped by nature from natural erosions in explosions of the mining process. They were brought from Mariana Pimentel / RS and the yellowish placement was determinant to contrast with the gray of the concrete.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Da Figueira House / Stemmer Rodrigues Arquitetura" [Casa da Figueira / Stemmer Rodrigues Arquitetura] 11 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913543/da-figueira-house-stemmer-rodrigues-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.