House in Kapuvár / László Papp - plémühely

House in Kapuvár / László Papp - plémühely

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Facade, GardenHouse in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, BeamHouse in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, HandrailHouse in Kapuvár / László Papp - plémühely - Door, ChairHouse in Kapuvár / László Papp - plémühely - More Images+ 38

  • Area Area of this architecture project Area :  134
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Tamás Bujnovszky
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  GRAPHISOFT, ROCKWOOL, Baumit, Bramac, INTERNORM, Thermowoodmaster
  • Lead Architects : László Papp
House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, Facade
© Tamás Bujnovszky

Text description provided by the architects. There is a cross-shaped house built in the 1930s, a family inheritance, with outbuildings connecting longitudinally. This is what I imagined with my family to be our home in the long run.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Door, Chair
© Tamás Bujnovszky

We intended to keep the development type and masses that are common in the area and redesign the layout in terms of functionality to be more conform with today’s requirements.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, Handrail
© Tamás Bujnovszky

From the residential building – stable – barn triangle, the residential area may be preserved, the stable with its masonry structure is to be demolished due to structural issues. The most characteristic part is the barn with its closing wooden structure and wooden cladding, which is a preliminary image of the anticipated extension.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Facade
© Tamás Bujnovszky

We divided the required areas into three groups. We set the so-called night zone—the three bedrooms and the bathrooms—in the residential area to be preserved. The kitchen – dining room – living room area is complemented by an area serving common householding purposes, and is located in the barn area, having corresponding dimensions and mass. The extension connects to the preserved building by a light corridor link and the interior atrium to be developed adjacent to it providing light while subtly indicating the absence of the demolished stable. This is the entrance.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Door, Windows
© Tamás Bujnovszky
Ground Floor Plan
House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows
© Tamás Bujnovszky

The main aspects during the design were that the refurbishment should take place with as minor of an alteration of the existing structure as possible and that the southern light obtained from the site’s characteristics should be utilised while also keeping in mind a cost-efficient feasibility. Apart from the restoration of the 4 original facade openings facing the street, we also did some interior works, roof refurbishment, and heat insulation of the exterior facade in terms of the preserved wing. We brought back the interior spatial perception of the barn in the extension.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, Garden
© Tamás Bujnovszky
Section Schemes
House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows
© Tamás Bujnovszky

While building the structure, we used reclaimed bricks and new timber; apart from these, we aimed to minimise the amount of new materials.

At the facade installation, the aim was to highlight the clean surfaces and blocks. Since the original street side facade decoration had been lost during the earlier alterations, we chose a facade installation without any interspersion. We prepared the extension with a vertical board cladding matching the wooden cladding structure of the barn. This solution is pleasing to the eye and also plays an important role as a structural insulation against the heating up of the interior areas.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, Beam
© Tamás Bujnovszky

The interior areas are dominated by simple painted walls, wooden shelves and cabinets recessed at some places, and transparent decorative flooring installed on the floor slab. We aimed to treat the doors and windows on the facade as frameless living pictures on the wall. Thereby, we were able to develop a very intensive visual connection between the living room and the barn that had meanwhile been relocated to the end of the site by a crane; therefore, our heritage has become part of our lives.

House in Kapuvár / László Papp - plémühely - Windows, Facade
© Tamás Bujnovszky

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Kapuvár / László Papp - plémühely" 21 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913525/house-in-kapuvar-laszlo-papp-plemuhely> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.