All
Projects
Products
Events
Competitions

Guiyang Zhongshuge Bookstore / X+Living

Guiyang Zhongshuge Bookstore / X+Living

© Feng Shao © Feng Shao © Feng Shao © Feng Shao + 12

Guiyang, China
  • Interiors Designers Authors of this architecture project X+Living
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Autodesk, Brola, Dulux, YIMEIJIA
  • Lead Architects

    Xiang Li
  • Design Team

    Huan Liu
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Feng Shao
© Feng Shao

Text description provided by the architects. The project is located at Yun Shang Fang Zhou in the general bonded area of Guiyang. Standing at the commercial plaza, you can recognize the familiar text curtain wall of Zhongshuge. There is an open bookshelf in the window next to the entrance, lined with grey yarn books. The window glass is decorated with a maxim on reading by an ancient wise.

© Feng Shao
© Feng Shao

Open the gate in the text curtain wall and you enter a "world of karst cave" - cultural and creative corridor, where rows of "stalactites" down the ground against the black glass of the ground seem like infinitely extended waiting for us to explore. On the book stand of "ship type", chandeliers are shelved going along the "water flow" on the ground, which introduces us through the treasures of knowledge.

© Feng Shao
© Feng Shao
Plan
Plan
© Feng Shao
© Feng Shao

Go through the world of karst cave, and we come to the boutique reading area, with the layout style of squared study, where each small study room is a classic treasury of books. Here you can enjoy yourself in the sea of the wisdom of ancient scholars, and your soul is sublimated. In each squared shelf, there are desks and chairs for rest. Take a cup of tea to enjoy the quiet reading time. If you are tired, go to the children's library next door to experience the fairy-tale world. The walls are inlaid with patterns with the most featured minority custom of Guizhou, matched with various colors. When children are reading, they can be nurtured with ethnic cultures surrounding them. Share the fairy tales you read with children.

© Feng Shao
© Feng Shao

The other end of the cultural and creative corridor is adjacent to the cultural and creative area, which takes the conception of karst landform. The magnificent "mountain-shaped bookshelves" are intertwined and wind along the path. Against the ceiling mirror, the "mountains" stand more upright. In the reflection of water-like black glass on the ground, landscape paintings come into view. In the landscape paintings, you come to the lecture hall, evolved from the terraced fields. There is nothing better than listening to a lecture or a book sharing session here. When you harvest your experience, don't forget to share your happiness with friends.

© Feng Shao
© Feng Shao

After a lecture, you can have a rest in the leisure area, slowly digesting and absorbing your harvest of the day. The seats between shelves, sets of comfortable tables and chairs make your body relax. When you look up, the ceiling seems filled with bookshelves, giving you a sense of safety surrounded by books. Along the leisure area, you come out to the quiet and white reading room, where the bookshelves in the walls are arranged in rows. They become narrower from the ground to top and then reflected by the glass surface on the ceiling, forming a shape of stalactite grotto. The rows of bookshelves are slightly rotated, and they look different in both front and back. 

© Feng Shao
© Feng Shao

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 4F Yunshangfangzhou, Guanshanhu District, Guiyang, Guizhou, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Guiyang Zhongshuge Bookstore / X+Living" 20 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913386/guiyang-zhongshuge-bookstore-x-plus-living/> ISSN 0719-8884
© Feng Shao

贵阳钟书阁 / 唯想国际

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.