Viewmaster House / React Architects

Viewmaster House / React Architects

© George Messaritakis© George Messaritakis© George Messaritakis© George Messaritakis+ 40

  • Architects: React Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  George Messaritakis
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EXPA, BRIGHT
  • Engineering:Christos Smyrnis
  • Consultants:Nikos Christofyllakis Mechanical Engineer
  • Collaborating Architect – Supervision:Yannis Vagias
  • 3d Visualization:Dafni Retzepi – Nikol Georgopoulou
More SpecsLess Specs
© George Messaritakis
© George Messaritakis

Text description provided by the architects. The house is located at Ageria, on the island of Paros, in the Cyclades. It faces west, towards the sea. The buildings protrude from the natural slope, and they are aligned on a cantilever slab that floats over the land. On their eastern side lays the patio, protected from the northern winds.

© George Messaritakis
© George Messaritakis
Site plan
Site plan
© George Messaritakis
© George Messaritakis

The entrance to the house is placed on the westernmost point of the plot. The backyard nestles in the core space between the buildings and the slope, and it extends towards the south side to meet the patio. It is the intermediate between the natural and the built, and between the main house, the common areas, the guest house and the patio.

© George Messaritakis
© George Messaritakis

The buildings reinterpret the basic elements of the Cycladic architecture: white volumes interconnect with open spaces, but this time they rest on a cantilever platform, an observation point that touches the earth lightly, with a view towards Antiparos island and the hillside that plunges into the Aegean. A gesture that creates a contemporary architectural language, integrated with the natural landscape, since the platform was part of a pre-existing agricultural terrace.

© George Messaritakis
© George Messaritakis
West elevation
West elevation
© George Messaritakis
© George Messaritakis

The house is designed as a series of frames towards the view, thus turning the building in a “viewing machine”. We perceive the architectural design as a subtle definition of the Gaze, and the house as a viewing machine, but also an object that itself is subject to observation.

© George Messaritakis
© George Messaritakis

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paros, Greece

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Viewmaster House / React Architects" 26 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913346/viewmaster-house-react-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.